В Тірані проходитиме зустріч відповідальних за душпастирство покликань
  • Втр, 27/02/2018 - 18:43

Церква вірить, що Господь і сьогодні кличе багатьох людей посвятися Йому, служінню ближнім і місії Церкві. Кожна епоха приносить нові виклики, що вимагають уважного аналізу і здатності пристосовуватися до нових обставин щодо пробудження покликань і супроводу молодих людей, які стали на шлях розпізнавання.

Понад двадцять років тому цей виклик надихнув учасників Конгресу, присвяченого покликанню до священства та богопосвяченого життя у Європі, що проходив у Римі в травні 1997 року, до написання документу під назвою «In verbo tuo... (За Твоїм словом…) Нові покликання для нової Європи». Документ був виданий Папською Організацією Церковних Покликань під спільною редакцією Конгрегації католицького виховання, Конгрегації Східних Церков та Конгрегації Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя.

Сьогодні цей документ, що став вагомою допомогою для місцевих Церков, потребує переосмислення. Саме це є основним завданням учасників зустрічі, що проходитиме в столиці Албанії місті Тірані від 28 лютого до 3 березня 2018 р., зібравши єпископів та інших відповідальних за душпастирство покликань в єпископатах Європи.

Організована Радою Єпископських Конференцій Європи, зустріч вписується у контекст приготування до Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання», що відбудеться у Ватикані в жовтні цього року. Зібравшись в албанській столиці, представники Єпископських Конференцій обговорюватимуть результати оновлення душпастирства покликань протягом останніх двадцяти років з часу публікації документу «In Verbo Tuo». Окрім критичного аналізу документу, визначення його сильних сторін та аспектів, що потребують переосмислення, учасники заходу застановляться також над особливими вимірами розпізнавання покликання: зокрема, покликання до священства і до богопосвяченого життя.

Окрім пленарних засідань, програма зустрічі передбачає також працю в групах для того, щоб сприяти обмінові досвідом. Велику увагу приділятиметься представленню проектів, здійснених єпископатами, спрямованих на підтримку розпізнавання покликання та супровід молоді на їхньому шляху вибору.

До програми зустрічі входить також паломництво до відомого албанського санктуарію Матері Божої Доброї Ради в місті Шкодер, де учасники відвідають колишній францисканський монастир, який в період тоталітарного режиму був перетворений на в’язницю. Життя 38 албанських мучеників, вбитих за віру, є образом покликання, прожитого у повноті, і свідченням духовного багатства країни, яку тоталітарний режим намагався перетворити в атеїстичну.

Зустріч організовує очолюваний єпископом Оскаром Кантоні, Ординарієм Комо, Відділ у справах покликань (Європейська Служба Покликань), що входить до Комісії в справах молоді РЄКЄ, Головою якої є Люксембургський архиєпископ Жан-Клод Оллеріш. Зустріч відбудеться в Тірані на запрошення відповідального за душпастирство покликань Єпископської Конференції Албанії єпископа Оттавіо Вітале, Ординарія Лежі.