В Тлумачі пройшла науково-практична конференція «Спадщина Андрея Шептицького: духовність, діяльність, мораль»
  • Срд, 12/08/2015 - 17:46

У неділю, 9 серпня, в Тлумачі пройшла науково-практична конференція «Спадщина Андрея Шептицького: духовність, діяльність, мораль», присвячена 150-річчю від дня народження митрополита УГКЦ та організована районною державно адміністрацією, районною та міською радами під егідою Івано-Франківської архієпархії і митрополії УГКЦ, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника».

Вітали учасників конференції єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецький УГКЦ  о. Василь Івасюк, декан Тлумацького деканату УАПЦ о. Василь Стадник, голова районної державної адміністрації Володимир Габурак, голова районної ради Михайло Вишневський, міський голова Тлумача Володимир Корженьовський, проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Василь Марчук. Пастирське благословення від архієпископа і митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина зачитав канцлер Івано-Франківської єпархії УГКЦ  о. Володимир Чорній. Від імені голів обласної державної адміністрації та обласної ради присутніх привітав начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак. Він наголосив на непересічному значенні такого заходу у справі висвітлення подвижницької і просвітницької діяльності митрополита А.Шептицького. У свій час митрополит, якого називали Українським Мойсеєм, зробив чимало, щоб виховати не одне покоління українців, які несли ідею служіння Богові та Україні через все своє життя. «Нам важливо знати біографію Андрея Шептицького, шанувати цього титана духу, вчитися у нього, як любити світ, свій народ і як йому треба служити», - підкреслив Володимир Федорак.

На конференції були висвітлені питання душпастирської праці і екуменічної діяльності митрополита, його монашого служіння і жертовності, морально-етичного вчення та капіталу Андрея Шептицького, першовитоків духовності і багато інших.  

Модераторами конференції стали декан Тлумацького деканату УГКЦ о. Павло Дутчак та доцент Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Адрій Білас. Останній є упорядником збірника матеріалів науково-практичної конференції, виданого коштом Тлумацької міської ради. Збірник містить розвідки і повідомлення учасників конференції, серед яких доктор теології, десять кандидатів наук, три краєзнавці, журналіст та бакалавр історії.  Дослідники духовної спадщини Андрея Шептицького працюють в університетах Івано-Франківська і Києва, несуть служіння в Івано-Франківської архієпархії і Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, проживають у Тлумацькому районі.

Планується, що збірник матеріалів науково-практичної конференції буде передано бібліотечним та загальноосвітнім закладам району. З електронним варіантом збірника можна ознайомитись на веб-сайті Тлумацької райдержадміністрації, під банером «Матеріали науково-практичної конференції «Спадщина Андрея Шептицького: духовність, діяльність, мораль».

Під час науково-практичної конференції її учасники також переглянути мультимедійну презентацію «Андрей Шептицький – пастир ХХ століття», змонтовану кіностудією «Підгір’я»  та народним аматорським фотоклубом «Тлумач» районного Народного дому. В музичних перервах звучали духовні твори у виконанні народного аматорського хору «Acsios» районного Народного дому (кер. Н.Михайленко).