В УГКЦ опрацювали освітню програму для медичних капеланів
  • Пон, 02/09/2019 - 12:38

29-31 серпня в Патріаршому домі в м. Львів відбулося засідання експертів освітньої програми для медичних капеланів Комісії душпастирства охорони здоров’я УГКЦ.

Ця зустріч була ініційована попереднім Головою Комісії душпастриства охорони здоров’я УГКЦ о. Русланом П’ястою. Праця проходила під модеруванням керівника проекту о. Руслана П’ясти та Голови Комісії душпастриства охорони здоров’я УГКЦ с. Севастіяни Карвацької, ЧСВВ.

В роботі брали участь медичні капелани різних конфесій, психологи та психотерапевти. Більшу частину учасників становили священики УГКЦ, які завершили навчання в освітній програмі для капеланів «Душпастирська клінічна освіта» («Clinical pastoral education») в м. Зальцбург, Австрія.

Також в засіданні брали участь українські капелани, які провадять своє служіння в Австрії та США. Цікаво є те, що освітня програма «Душпастирська клінічна освіта» («Clinical pastoral education») для медкапеланів має початок в США близько 100 років тому.

Далі вона поширилася до Європи, зокрема Австрії. Тому, дипломовані за цією програмою українські капелани відчули моральний обов’язок передати ці знання, адаптувавши програму до реалій і ментальності нашого народу. За три дні праці, взявши за основу Австрійську програму, було детально розроблено програму п’яти навчальних блоків, розплановано теми між учасниками, адже вони стануть викладачами цієї програми. Також запропоновано запросити до навчального курсу служителів інших конфесій, а для ділення досвідом залучити медпрацівників та інших фахівців.

Початок навчального процесу запланований уже на листопад 2019 року. Загалом, така освітня програма має послужити зразком для МОЗу та інших релігійних конфесій для освіти капеланів. У перспективі, після законодачого врегулювання праці капелана в лікарні, ця освітня програма може стати умовою прийняття на роботу капелана.

На завершення, Голова Комісії с. Севастіяна подякувала учасниками за плідну працю.