В УГКЦ соборно відзначили день пам’яті рівноапостольного князя Володимира
  • Нед, 28/07/2013 - 16:35

28 липня, в Українській Греко-Католицькій Церкві соборно відзначили день пам’яті рівноапостольного князя Володимира. Божественну Архиєрейську Літургію у Патріаршому Соборі Воскресіння у Києві очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Главі УГКЦ на Літургії співслужили: владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Володимир Війтишин, Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, владика Василій Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, а також владика Михаїл Колтун, Єпарх Сокальсько-Жовківський, владика Димитрій Григорак, Єпарх Бучацький, владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський, владика Йосафат Говера, Екзарх Луцький, владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ та владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії.

«Сьогодні тут, у підніжжі Патріаршого собору Воскресіння Христового, який готується до посвячення, хочу подякувати Господу Богу за дар віри через життя, служіння і подвиг рівноапостольного великого князя Володимира», – сказав до вірних Блаженніший Святослав під час проповіді.

Він зауважив, що кожен християнський народ має отого першого – апостола чи рівноапостольного проповідника, який приніс світло Христової віри цьому народові і цій землі. «Ми українці маємо свого рівноапостольного князя Володимира, пам'ять якого сьогодні хочемо урочисто вшанувати, зокрема цією урочистою соборною Архиєрейською святою Літургією», – додав Предстоятель Церкви.

Проповідник нагадав вірним, яким був князь Володимир. «Князь Володимир, як поганин, ісповідував культ сили. Цей культ, як зміст поганської релігії, і панував на цих землях. Культ сили природи, часом навіть темних, які уособлювали божків тих чи інших слов’янських племен. Культ сили меча, яким свого часу Володимир хотів об’єднати Київську Русь, доказати силу князя своїм сусідам. Цей культ сили навіть проявився тоді, коли він силою хотів завоювати жінку, вимагаючи в дружину сестру константинопольського імператора. Він думав, що сила, часом брутальна, є тим божеством, якому вартує поклонятися. Можливо, на піку здобуття цієї сили він враз зрозумів своє безсилля там, перед стінами Херсонесу. Тоді він пізнав іншого Бога, якому поклоняються християни. Того Бога, який є Любов’ю. І він – могутній володар свого часу відмовився від сили, сили людської для того, щоби любити. І увірив у силу Божественної любові і тою вірою в Бога, який є любов поділився зі своїм людом», – розповів Блаженніший.

Тоді, за його словами, сталося щось, що по-людськи важко зрозуміти, – саме сила любові обновила цей народ. «Саме божественна любов окрилила людський дух його людей і піднесла до вершин культури, мистецтва, просвітництва. Таким чином вивела на вершини європейської цивілізації. Саме сила любові й поклоніння цьому Богові, який є любов, з різних племен створила наймогутнішу державу на Сході Європи того часу. Саме сила любові стала духовною революцією, переображенням його людей і відкрила їм дорогу до Царства Небесного», – сказав Глава Церкви.

Він звертає увагу на те, що й сьогодні ми часто бачимо на тих самих пагорбах Володимирового града поклоніння культу сили. «Хтось думає, що брутальна, часом навіть фізична сила може бути засобом вирішення суспільних проблем, що силою можна добитися єдності нашого народу й нашої держави чи завоювати повагу своїх сусідів. Хтось думає, що силою можна розв’язати свої сімейні проблеми, тому так часто насилля процвітає в українських родинах», – резюмує очільник греко-католиків.

Він закликає, що кожен, «слідом за князем Володимиром, має в собі перемогти поганина, відмовитися від темного культу, який часом тишком-нишком маємо спокусу наслідувати, і разом з князем Володимиром обновити свою віру в Бога, який є любов».

Блаженніший Святослав також закликав просити, щоб князь Володимир, який стоїть перед Божественним Престолом, молився за нашу Україну, за нашу державу, за наше суспільство, за нашу церкву. «Просімо, щоб приклад рівноапостольного князя Володимира став прикладом для наслідування справжніх християн в Україні сьогодні. Тоді ми зможемо з вами пережити цю духовну революцію, переображення суспільства, яке свого часу пережив князь Володимир і його країна», – наголосив Глава Церкви.

У день пам’яті князя Володимира у Церкві вірні традиційно обновляють присягу, яку складають у Тайні Хрещення – хресні обіти, в яких обіцяють "жити згідно заповідей Божих. «Це той духовний спосіб, в який ми святкуємо свято Володимира», – нагадав Блаженніший Святослав. Тому після Літургії відбувся Чин відновлення хресних обітів.

На завершення урочистостей Блаженніший Святослав подякував усім вірним, що прибули на Літургію в цю полуденну гарячу погоду. Він привітав тих, хто носить ім’я Володимир та Володимира. Зокрема Глава Церкви привітав митрополита Володимира (Війтишина). «Вам, владико, і всім сьогоднішнім іменинникам хай Господь Бог створить многая і благая літа».

Пригадуємо, що з нагоди ювілею Тисячодвадцятип’ятиріччя Хрещення Русі-України Блаженніший Святослав видав Послання до вірних Української Греко-Католицької Церкви та всіх людей доброї волі.

Департамент інформації УГКЦ