В УГКЦ сподіваються, що освячення Патріаршого собору у Києві пройде мирно і без пікетів
  • Суб, 17/08/2013 - 20:36

В УГКЦ не бояться протесту з боку представників політичного православ’я чи вітренківців під час освячення Патріаршого собору у Києві.

Про це у коментарі РІСУ повідомив священик Олег Панчиняк, працівник Департаменту інформації УГКЦ.

«Ми не маємо чого боятися, бо з нами Бог, правда», - сказав він.

Священнослужитель зазначив, що їм наразі не відомо про організацію протестної акції під час посвяти собору, проте зауважив, що у столиці є чимало людей, які з вузькоконфесійних чи то політичних міркувань виступають проти перебування УГКЦ в столиці Україні.

«Я наразі не чув, що готуються якісь акції проти нашого святкування. У нашій країні є чимало людей, які є, відверто кажучи, недругами нашої Церкви. Тому все можливо», - повідомив о. Олег Панчиняк.

Проти зведення у Києві Патріаршого собору УГКЦ, як відомо, не раз виступали православні фундаменталісти. Спершу вони провели свої пікети одразу після посвячення наріжного каменю, а згодом після перенесення до Києва осідку Глави УГКЦ. У листопаді 2005 року невідомі зловмисники навіть спалили капличку, яку греко-католики звели біля будови Патріаршого Собору Воскресіння Христового.

Окрім православних фундаменталістів, участь і протестних антикатолицьких заходах брали також і політичні партії та громадські організації. Зокрема, «Братство», «Держава», Прогресивно-соціалістична партія Наталії Вітренко. А деякі акції протесту знайшли підтримку і благословення з боку єрархії УПЦ (МП). Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь), наприклад, благословив хресний хід вулицями Києва та пікетування Апостольської Нунціатури 19 серпня 2005 року на знак протесту проти переїзду до столиці греко-католицького церковного керівництва.

Нині, за словами священика, в УГКЦ не готується до можливих протестів з боку опонентів під час святкування. Греко-католики сподіваються, що свято пройде мирно.

«Ні, до цього ми не готуємося. Буде святкування, ворота нашої церкви відчинені для всіх, і ми будемо безбоязно прославляти Христа», - сказав він.

«Греко-католицький собор є собором всього нашого народу. Ми його будували, щоб тут звучали молитви всіх найкращих представників нашої Церкви», - додав о. Олег Панчиняк.

Джерело: РІСУ