В УГКЦ відзначають 75-ті роковини мученицької смерті блаженного Омеляна Ковча – пароха Майданека
  • Пон, 25/03/2019 - 09:29

25 березня в Українській Греко-Католицькій Церкві відзначають 75-ті роковини з дня мученицької смерті героя віри, блаженного священномученика Омеляна Ковча, який увійшов у історію як парох Майданека.

Про це 24 березня 2019 року сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час недільної проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

«Блаженний Омелян Ковч привів до Спасителя сотні тисяч людей і дарував їм благодать прийняти прощення від нашого Спасителя. Завтра минає рівно 75 років від мученицької смерті блаженного священномученика Омеляна Ковча», – сказав Предстоятель.

Сімдесят п'ять років тому, розповів Глава Церкви, він був замучений нацистами у концентраційному таборі Майданек – територія сьогоднішньої Польщі біля Любліна – саме за те, що рятував євреїв у час Голокосту. Ми знаємо, що там, серед концентраційного табору, саме він був той, який в імені Божому виголошував над головами сотень тисяч людей, які йшли до крематорію, оті слова: «Сину, доню, прощаються тобі твої гріхи».

Він був одруженим священиком. І його родина, і навіть праведний митрополит Андрей Шептицький намагалися врятувати його від смерті в цьому концтаборі. Але о. Ковч відмовився. Він написав листа до своєї родини, в якому є такі слова: «Учора тут убили тисячі людей. Я тут єдиний священик. Єдиний, хто може помогти людям перейти у смерть і увійти у відкриті двері до дому Небесного Отця».

Далі він пише: «Це єдине місце, окрім раю, де б я хотів бути. Бо тут я бачу Бога, який є один і той самий для всіх: українців, євреїв, поляків, латишів та інших народів». Ще каже в тому листі: «Коли я відправляю Службу Божу, вони всі разом зі мною моляться».

«Як цікаво, там, у концтаборів, де людина втрачала свою гідність, навіть втрачала своє ім’я, бо отримувала номер, саме цей священик повертав особі найвищу гідність, кажучи: сину, доню, прощаються тобі твої гріхи. Можливо, там, серед того пекла на землі, ці слова Божого прощення сказані від імені нашого Спасителя його священиком, парохом Майданека, показували всю свою силу і тоді людина мала здатність встати, взяти своє ложе і йти вперед, навіть на смерть. Бо знала, що смерть – це не кінець, а лише поріг, за яким чекає відкритий дім Небесного Отця», – відзначив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ пригадав, що десять років тому наша Церква проголосила блаженного священномученика Омеляна покровителем душпастирів УГКЦ. «Ми хочемо, щоб кожен священик нашої Церкви був взірцем, носієм духу, якого у своїй особі об’явив оцей герой християнської віри, геройський душпастир – блаженний священномученик Омелян», – додав Предстоятель.