В УГКЦ чітко усвідомлюють свою роль у православно-католицькому діалозі
  • Втр, 11/06/2013 - 20:25

Питання про необхідність безпосередньої участі представників УГКЦ у католицько-православному діалозі було поставлене сьогодні кардиналу Курту Коху під час його лекції у Львові про «Перспективи екуменічного діалогу між Католицькою і Православними Церквами».

 

Як наголосив кардинал, хоча УГКЦ сьогодні не є членом католицько-православного діалогу, Глава цієї Церкви Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук є членом Папської Ради сприяння християнської єдності. Тому голос УГКЦ є почутий.

 

Як акцентував кардинал, найбільше завдання сьогодні перед Східними Католицькими Церквами, зокрема й перед УГКЦ, полягає в  налагодженні стосунків з православними на місцях. Тобто, важливо вести хороший діалог з православними братами на місцевих рівнях. Якщо такий діалог буде, тоді можна буде уникнути багатьох непорозумінь між Церквами.

 

«Те, як Східні Католицькі Церкви повинні відповідати на виклики щодо єдності, є прописано в Декларації про Східні Католицькі Церкви. Там сказано, що завданням  їх є зближувати Церкви. Такий регіональний діалог важливий на вселенському рівні.

 

Коли на регіональному рівні Східні Церкви мають хороші стосунки з православними, вони можуть свій досвід передати на вселенський рівень. Східні Церкви повинні сьогодні відігравати важливу функцію містка між Католицькою і Православними Церквами», – наголосив кардинал.

 

Сам же Патріарх Святослав Шевчук переконаний, що в УГКЦ чітко усвідомлюють свою роль у православно-католицькому діалозі.  «Ми самі повинні вирішувати нашу роль у діалозі між православними і католиками. Ми в Україні 20 років чинимо гріх проти екуменізму, залишивши це питання політикам, які все вирішують за столами переговорів. Місце для екуменічного діалогу є радше в духовному житті Церков, а не за столами переговорів, в просвітницькій діяльності єпископів, у проповідях священиків у храмах, у духовному житті вірних, тоді багато непорозумінь буде знято. Це більш важливо для успішного діалогу», – наголосив Патріарх Святослав.

 

Джерело: РІСУ