В Україну привезли новий вірус Коксакі. Все, що потрібно знати
  • Чтв, 03/08/2017 - 17:55

До України з Туреччини привезли вірус, що вражає малолітніх дітей. Що таке Коксакі, як його виявити та вилікувати, про це пише сайт Еспресо ТВ.

Страшною історією однієї з українських родин поділився у Facebook нардеп Віталій Купрій. Він розмістив листа свого друга, сім'я якого інфікувалася вірусом під час відпочинку в Туреччині. 23 липня Коксакі підхопила його наймолодша дитина, а згодом заразилися всі члени родини.

Попри те, що у людей була 40-градусна температура та величезні висипання на шкірі, турецький готель Calista Luxury не визнав своєї провини та нічим не допоміг хворим. А готелі у цей період перебувало близько тисячі людей і кожна третя дитина заразилася Коксакі.

За словами чоловіка, проблема також полягає у тому, що хвороба дуже швидко поширюється. Враховуючи той факт, що сьогодні родина разом з іншими українськими туристами повертається додому, то вірус може розповсюдитися й Україною.   

Що таке Коксакі

Свою назву вірус отримав завдяки Нью-Йоркському містечку Коксакі, де захворювання виявили у 1948-49 роках. Його поділяють на групи А і В, кожна з яких містить групи, що відрізняються за своїми властивостями.

Вірус групи А інфікує шкіру і слизову оболонку, викликаючи герпангіну, гострий геморагічний кон'юнктивіт, а також хворобу рук, стоп і рота;

Вірус групи B інфікує серце, плевру, підшлункову залозу і печінку, викликаючи плевродінію (сильний біль, що виникає в міжреберних м'язах), міокардит, перикардит і гепатит (запалення печінки, не пов'язане з гепатотропними вірусами). Інфекція серця може призвести до перикардіального випоту.

Хто і як може підхопити вірус

Цей кишковий вірус частіш за все з'являється у дітей віком від 3 до 10 років. Немовляти віком до 6-ти місяців практично не можуть заразитися ним. 

Вірус Коксакі достатньо стійкий до навколишнього середовища, може понад 2 роки зберігатися у фекаліях і водопровідній воді. Втім, він майже миттєво може бути знищений сонячними променями або розчином дезінфікуючих речовин, таких як хлорне вапно та хлорамін. Вбити вірус можна і в окропі, якщо кип'ятити воду 20 хвилин.

Вірус передається повітряно-крапельним шляхом або під час вживання їжі. Найчастіше, Коксакі можна підхопити:

  • Через використання спільного посуду
  • При вживанні забрудненої води
  • Через брудні, немиті руки
  • Через вживання брудних овочів та фруктів

Симптоми та прояви Коксакі

З моменту зараження інфекцією до прояву перших симптомів може пройти від 2 до 10 днів. На початковій стадії Коксакі важко відрізнити від грипу чи інших застудних захворювань. Температура тіла різко піднімається до 39-40°С, болить голова та м'язи.

Вже наступного дня починають проявлятися більш характерні для цього вірусу симптоми: 

  • На слизовій оболонці рота та на внутрішній поверхні щік з'являються маленькі бульбашки і виразки розміром до 2 мм в діаметрі;
  • Може почати боліти горло, тоді на мигдалинах з'являться пухирці;
  • На долонях, між пальцями та на стопах сформуються невеликі бульбашки з рідиною, що схожі на вітрянку. Вони також можуть з'явитися на передпліччі та сідницях; 
  • Висока температура триматиметься кілька днів, а потім нормалізується;
  • Пронос до 5-10 раз в день. Він рідкий, водянистий та без патологічних домішок, тобто крові, слизу та гною;
  • Блювота;
  • Висип від вірусу НЕ викликає свербіння.

Лікування

Інфікованим необхідно весь період захворювання проводити у ліжку, вживати більше води та вітамінів. В залежності від симптомів, можна вживати різні лікарські засоби:

  • При запаленні горла та подряпинах у роті можна вживати антисептики, зокрема льодяники від болю в горлі, полоскати рота розчином фурациліну;
  • Висип варто обробляти фукарцином або зеленкою; 
  • Проти болю в м'язах, головного болю і температури можна давати дітям ібупрофен і дитячий парацетамол в вікових дозуваннях. Разову дозу можна давати не частіше 3-4 разів на добу після їжі;
  • При діареї та блювоті лікарі рекомендують регідрон;
  • У разі, якщо хвороба перебігає достатньо важко, можна пити противірусні засоби, зокрема аміксин.

За умов такого лікування хворому повинно стати легше вже через 2-3 дні. Втім, якщо ситуація лишатиметься незмінною, у разі погіршення стану, чи появи ознак менінгіту, треба терміново звернутися до лікаря.

Ускладнення від Коксакі виникають достатньо рідко, у крайньому випадку можуть призвести до зневоднення, менінгіту або енцефаліту (запалення головного мозку).