В УПЦ МП офіційно відхрестилися від Рівенського Меморандуму
  • Птн, 14/11/2014 - 19:07

Учора, 13 листопада, представники православних церков та УГКЦ у Рівному підписали Меморандум, який серед іншого декларує, що «всі православні церкви Рівненщини виступають за створення єдиної Української Помісної Православної Церкви». Серед буцімто підписантів цього документу і правлячий єпископ Луцького Екзархату УГКЦ вл. Йосафат, хоча відео присутності владики Йосафата на підписанні цього документу не засвідчує.

Сьогодні, 14 листопада, Інформаційний відділ УПЦ МП розповсюдив коментар стосовно цього Меморандуму.

«Собор єпископів Української Православної Церкви, який цього року зібрався у Києві, одноголосно підтримав прагнення нашого народу до церковного миру й збереження територіальної цілісності України. Реалізація цього прагнення повинна свідчити про єднання віруючих людей на  всіх теренах нашої Батьківщини і тому не може бути ініціативою єпископів лише однієї адміністративної області, які не мали на це благословення священоначалля. У іншому випадку подібні меморандуми не відображатимуть позицію всієї багатомільйонної Української Православної Церкви, як частини Вселенського Православ’я, а відтак, матимуть виключно декларативний характер» - йдеться в коментарі.

Уже традиційно УПЦ МП вчергове звинуватила УПЦ КП у захоплені храмів. Окрім цього, коментар містить твердження, що мешканці Полісся, Волині та Галичини позбавлені «конституційного права на релігійні переконання».