В УПЦ МП кажуть, що греко-католики переманюють паству
  • Пон, 17/06/2013 - 13:25

В Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ МП) заявили, що Українська греко-католицька церква (УГКЦ) переманює парафіян УПЦ МП у Центральній та Східній Україні. Експерти пов'язують це з більш активною місіонерською діяльністю УГКЦ. Про незначний відтік віруючих до греко-католиків говорять і представники Української православної церкви Київського патріархату.

 

Єрарх Української православної церкви Московського патріархату архиєпископ Луганський і Алчевський Митрофан (Юрчук) заявив про існування конфлікту між УПЦ МП і УГКЦ, пов'язаного з прозелітизмом - прагненням навернути парафіян УПЦ МП у грекокатолицької віру. "Відсутність конфліктів між православними й греко-католиками в Галичині ще не означає повної відсутності проблем у відносинах з УГКЦ", - сказав архиєпископ Митрофан після закінчення фестивалю православних ЗМІ, що проходив у Львові.

 

За його словами, УПЦ МП турбує активізація греко-католиків у Центральній та Східній Україні. "Наша церква не заперечує права УГКЦ окормляти своїх віруючих, котрі компактно проживають у різних регіонах країни. Однак ми наполягаємо на дотриманні домовленостей, досягнутих у православно-католицькому діалозі. Вони стосуються запобігання випадків прозелітизму, тобто переманювання православної пастви в лоно УГКЦ. На жаль, такі випадки мали місце ", - зазначив архиєпископ Митрофан.

 

Як доказ він навів промову предстоятеля УГКЦ верховного архієпископа Києво-Галицького Святослава (Шевчука) на II конгресі мирян УГКЦ. Верховний архиєпископ, зокрема, заявив, що "пріоритетом для УГКЦ сьогодні є євангелізація в Східній Україні".

 

Колись на землях України не було християн взагалі, так що говорити про переманювання когось у свою віру-некоректно

Нагадаємо, раніше про діяльність греко-католиків негативно відгукувався голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв). В інтерв'ю телеканалу "Росія-1" він висловив надію на те, що новий папа римський Франциск "не підтримуватиме експансію українських греко-католиків" (див. "Комерсант" від 19 березня). Слід зазначити, що УГКЦ є найбільшою помісною церквою східного обряду в складі римо-католицької церкви. Число вірних УГКЦ складає близько 4,2 млн осіб, а число прихожан УПЦ МП перевищує 9 млн осіб.

 

В УГКЦ заяву архиєпископа Митрофана коментувати відмовилися. Разом з тим неофіційно "Комерсант" розповіли, що "така ситуація дійсно має місце". "Ми не бачимо нічого страшного в тому, щоб опікуватися тими, хто сам до нас приходить, тим більше що найчастіше в УПЦ МП священики приділяють своїй пастві мало уваги. В УГКЦ підхід до пастирської опіки зовсім інший, тому люди йдуть до нас. У той час як православні священики обмежуються лише недільною проповіддю, наші священнослужителі спілкуються з людьми регулярно, знаючи їх проблеми і духовні переживання ", - зазначив співрозмовник" Комерсант" в УГКЦ.

 

Схожої думки дотримується і директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський. "Якщо греко-католики працюють з людьми, то люди до них тягнуться. Та й саме поняття прозелітизму застаріло. Колись на землях нинішньої України не було християн взагалі, але потім вони з'явилися, так що говорити про переманювання когось у свою віру - некоректно ", - вважає пан Антошевський. За його словами, точної статистики переходів православних віруючих в УГКЦ не існує. "Наведу простий приклад - у Кіровоградській області силами двох священників за кілька років були засновані п'ять громад УГКЦ. Це говорить про те, що УГКЦ більш активна в питанні залучення віруючих", - сказав Тарас Антошевський.

 

В Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП) ситуацію коментують вкрай обережно. "Те, що УГКЦ активізувалася на Сході, Півдні і в Центрі України - це очевидний факт. Проте з упевненістю говорити про прозелітизм ми поки не можемо. Тут скоріше присутня тонка грань з місіонерською діяльністю. УПЦ КП поки не відчуває на собі значного впливу прозелітизму з боку греко-католиків, за рідкісними винятками, коли в УГКЦ переходять невеликі групи віруючих ", - зазначає секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій Зоря.

 

Артем Скоропадський
За матеріалами www.kommersant.ua