В Узбекистані покарали вісім християн за зберігання літератури
  • Втр, 18/10/2016 - 15:48

За останні місяці в Узбекистані було покарано вісім християн за зберігання вдома релігійної літератури. Семеро з них були серйозно оштрафовані за "Незаконне виробництво, зберігання або ввезення в Узбекистан з метою поширення чи фактичного поширення релігійних матеріалів фізичними особами". Ще одиного християнина за цей «злочин» засуджено до двох років виправних робіт. У всіх випадках християнські ресурси були конфісковані і частково знищені.

У травні був проведений обшук в будинку Олександра Ко, жителя Ташкента, столиці країни. В результаті були конфісковані християнські книги і матеріали, а сам Олександр оштрафований. В даний час він знаходиться під судовим слідством за "незаконне використання комп'ютерів і мережі інтернет" (його комп'ютер і інші електронні пристрої також були конфісковані під час обшуку).

У вересні в місті Денау на півдні Узбекистану оштрафували чотирьох християн - Бахтієра Одінаєва, Андрія Серіна, Махмуда Хакімджанова і Шамсіддінова Бегматова. Будинок, де вони зібралися, був обшуканий, в ході чого були вилучені Біблії, християнські книги і компакт-диски. Всі матеріали були знищені, включаючи книгу «Притчі Соломонові», яка заборонена в країні, оскільки може використовуватися в «місіонерських цілях». Віруючим також нагадали, що баптистська деномінація, представниками якої вони є, не має державної реєстрації і тому заборонена.

Крім цього у вересні цього року, за результатами обшуку оштрафували пастора церкви і його дружину - Дмитра і Світлану Бутових, які проживають в центральному регіоні країни, в м.Зарафшан. Суддя розпорядився конфіскувати дві Біблії і два пісенники і передати їх зареєстрованій релігійній організації. Подружжю, які виховують чотирьох дітей, також було наказано передати свій комп'ютер в державну власність.

В описаних випадках суми штрафів варіюються від 911,860 сомів (приблизно $ 300) до 2,604,800 сомів ($ 855). Мінімальна місячна заробітна плата в Узбекистані складає близько 125 000 сомів (близько $ 41).

Ще один випадок стався в серпні в м.Угренч, на заході країни. Християнин Станіслав Кім був засуджений до двох років виправних робіт, - його викрили в зберіганні релігійної літератури вже вдруге за останній рік (перший раз - в серпні 2015 року). Виправні роботи мають на увазі проживання в будинку, під підпискою про невиїзд і перерахування 20% від заробітної плати в державну казну. Суддя розпорядився знищити християнську біографічну книгу «Один в Мекку», в якій описується історія навернення з ісламу в християнство; Біблію та інші конфісковані християнські книги передали в спонсорований державою мусульманський комітет.

«Я знаю, що за законом про релігію потрібно отримувати дозвіл від влади на кожну окрему релігійну книгу, але два роки оплачувати штрафи на користь держави, віддаючи їм 20% своєї зарплати, - це занадто суворе покарання за зберігання християнської книги у себе вдома», - сказав Станіслав Кім після другого вироку.

В даний час Узбекистан переживає перехідний період після несподіваної смерті в кінці серпня 78-річного президента Іслама Карімова, який був при владі 27 років. Під його керівництвом Узбекистан був однією з найсуворіших Центрально-азійських республік, з дуже суворими і важкими умовами для життя християн. Після його смерті стали з'являтися ознаки того, що репресії проти християн посилилися ще більше.