В Ужгороді розпочались Суспільні Дні УГКЦ
  • Пон, 14/10/2013 - 12:10

9-10 жовтня 2013 в місті Ужгород розпочались Суспільні Дні УГКЦ, організаторами яких є Комісія УГКЦ Справедливість і Мир спільно із Бюро УГКЦ з питань екології.

9 жовтня 2010 року у приміщенні Ужгородського національного університету відбувся круглий стіл на тему: «Політична відповідальність еліт та соціальна доктрина Церкви».

У роботі круглого столу взяв участь і виступив із темою «Відповідальність еліт та соціальна доктрина Церкви» професор Папського Університету Анджелікум Альберто Ло Престі. «Поняття еліт, зокрема у західному світі, часто можна зустріти із негативним тлумаченням, хоч знаємо і приклади його позитивної інтерпретації. І це ще раз підтверджує його неоднозначність, але вимагає конкретизації дій і втілення… Кожен із нас, беручи участь у політичному житті, своїми діями, через призму особистих цінностей, творить і відповідно змінює середовище у напрямку від локального до загального рівня. Особлива роль у цьому молоді. Великі і чисті цілі духовного характеру здатні приносити плоди і результати в силу їх практичного плекання» зазначив у своєму виступі проф. Ло Престі.

В роботі круглого столу також взяли участь професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Федір Кирилюк, який представив учасникам тему «Громадянська відповідальність політичних еліт як базова цінність суспільного розвитку», декан факультету суспільних наук Ужгородського національного університету доц. Юрій Остапець, який виступив на тему «Громадянська відповідальність еліт в ході виборчих кампаній»,  доц. Маріан Токар (тема виступу «Ефективність діяльності регіональних еліт як чинник формування громадянського суспільства»),  доц. Валентин Буркало (тема виступу «Еліти і моральний виклик перед Україною»)  та  доц. Антоніна Стряпко ( тема виступу «Роль творчої інтелігенції у трансформаційних процесах»).

Під час роботи круглого столу було обговорено питання про важливість соціальної доктрини Церкви у побудові громадянського суспільства в Україні; сутність громадянської відповідальності політичної еліти українського суспільства; визначення, в світлі соціальної доктрини Церкви, етичні критерії для будування загального блага. Виступи фахівців супроводжувалися рядом обговорень, знаходженням практичних рекомендацій та дій у конкретних контекстах.

Згодом відбулася зустріч із представниками молодіжних громадських організацій м. Ужгород на тему «Політичне виховання студентської молоді в умовах сучасного українського суспільства: роль та значення соціальної доктрини Церкви». У зустрічі взяли участь проф. Федір Кирилюк, проф. Альберто Ло Престі, доц. Юрій Остапець, заступник голови Комісії УГКЦ Справедливість і Мир о. Олег Лука та завідувач кафедри політології і державного управління Ужгородського національного університету Мирослава Лендьел. Усі присутні мали нагоду почути від М. Леньел, доктора політичних наук, професора, про практичне втілення політичного виховання молоді, виклики, труднощі та способи їх подолання в Україні на прикладі Закарпаття та безпосередньої діяльності кафедри. Також було показано важливість соціальної доктрини Церкви у вихованні молодих політологів.

10 жовтня у приміщенні Ужгородського національного університету відбувся семінар-обмін на тему: «Політичний реалізм у контексті розвитку суспільства». Проф. Альберто Ло Престі розповів про поняття політичного реалізму, який часто зосереджений на баченні політичних процесів, як перманентної боротьби за політичну владу. Визначив відмінність формулювань понять влада, права, функції та діяльності еліт та олігархії в історичному та сучасному контекстах. Італійський фахівець, запропонував слухачам головні механізми і бачення даної проблематики з боку Церкви, через призму її соціального вчення, документів Другого Ватиканського Собору, та зокрема, енцикліки папи Івана Павла ІІ «Centesimus Annus».

Участь в Суспільних днях у м. Ужгороді взяв єпископ-помічник Мукачівської єпархії владика Ніл (Лущак). 

 

Інформаційна служба Комісії УГКЦ Справедливість і Мир