V Всеукраїнське військове паломництво під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення»
  • Нед, 15/09/2013 - 15:18

13-15 вересня у Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво. Цьогорічна проща, приурочена до 1025-ліття Хрещення Руси-України, пройшла під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф 4,5).

Організатором прощі до Зарваниці виступив Департамент Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур спільно з Міністерством оборони України. Щороку паломництво відбувається з благословення та за участі військового єпископа – владики Михаїла Колтуна, керівника Департаменту.

У цьогорічній прощі взяли участь представники капеланських служб Німеччини та Хорватії, працівники та військовослужбовці Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили, Військово-навчальні заклади ЗСУ: Академія Сухопутних військ ЗСУ ім. П. Сагайдачного (Львів), Прикарпатський військовий ліцей (Надвірна), а також Внутрішні війська МВС України, преставники Державної пенітенціарної служби, Громадські та військово-патріотичні організації: Козацтво, Спілка ветеранів Афганістану м. Стрий. Географія прощі до Зарваниці охоплює не лише захід України (Львів, Івано-Франківськ, Броди, Дрогобич, Коломия, Стрий, Липники, Надвірна, Тернопіль), але також центр (Київ, Черкаси, Вінниця), схід (Донецьк, Луганськ, Маріуполь) та південь (Севастополь, Євпаторія).

Захід розпочався з молебню до Богородиці в парафіяльній церкві, де знаходиться чудотворний образ Матері Божої Зарваницької, а пізніше продовжився панахидою біля пам'ятного знаку загиблим за волю України з покладанням квітів. Урочистою ходою представники силових структур промарширували до площі перед собором, де відбулося відкриття ювілейного паломництва. З нагоди Дня Творця, що Церква святкує вересня єпископ спільно з військовослужбовцямивисадили 3 липи при вході на площу. Згодом там буде встановлена пам'ятна таблиця зі згадкою про подію. 

Після урочистих заходів з нагоди відкриття прощі Владика Михаїл (Колтун) відкрив фотовиставку "Служимо миру разом", яка зібрала в собі світлини з усіх чотирьох попередніх паломництв до Зарваниці авторства підполковника Вадима Голуба та полковника Руслана Коханчука. У той же день військовослужбовці помолилися Хресну дорогу, де почергово проповідували військові капелани та представники іноземних військових ординаріатів. Насичений день завершила урочиста Архиєрейська Літургія, котру очолив Єпископ Михаїл (Колтун), а пізніше від парафіяльної церкви прочани перейшли до собору Марійною ходою зі свічками. На початку велелюдної колони Оркестр Внутрішніх військ МВС України виконував пісню "Із Києва-міста...", котру співом підхоплювали паломники.

Культурну програму для всіх охочих забезпечив театр, що діє при Департаменті, з виставкою на духовну тематику. Для прочан співав Дмитро Бабак, призер конкурсу "Голос країни", тріо священиків Сокальсько-Жовківської єпархії, а також Івано-Франківський військовий оркестр.

У неділю заходи паломництва увінчала Архиєрейська Божественна Літургія, котру військові капелани відслужили на площі перед собором. Владика Михаїл подякував гостям з України та з-за кордону за підтримку та активну участь у житті українського військового капеланства. З нагоди ювілейного паломництва до Зарваниці єпископ вручив грамоти тим військовослужбовцям, які протягом довшого часу долучалися до організації військової прощі.

Усього в паломництві взяло участь близько 1000 військовослужбовців разом з членами родин.

ФОТОЗВІТ

Прес-служба Департаменту капеланства