В Японії відрили музей в пам'ять про місцевих християнських мучеників
  • Пон, 16/04/2018 - 19:27

У японському місті Нагасакі відкрився музей пам'яті місцевих християнських мучеників, які загинули за віру до офіційного визнання християнства владою країни в 19 столітті.

Музей відкрився на початку місяця в старовинному храмі Оура, і новину про цю подію розповсюдило місцеве видання Japan Today, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com.

«Католицьке архієпископство в Нагасакі відреставрувало будівлю колишньої Латинської семінарії і резиденцію єпископів в приміщеннях старовинного храму Оура, внесеного до списків національної і всесвітньої культурної спадщини, і перетворило його будівлю в музей, - наголошується в матеріалі видання Japan Today. - Експозиція нового музею розповідає про історію християнства в Японії і її складні періоди. Вона розповідає про появу в цих місцях перших католицьких місіонерів, про час підпільного сповідання віри і жорстоких гонінь на християнство з боку влади».

Франциск Ксаверій (Francis Xavier) був першим християнським місіонером, який прибув до Японії з Доброю Новиною в 1549 році. Незабаром після об'єднання Японії, нова влада стала жорстоко переслідувати християн. Наприклад, в 1597 році в Нагасакі відбулася масова страта, коли було розп'ято 26 християн, в тому числі шість місіонерів і 20 японських парафіян. У 1962 році на місці страти був споруджений монумент, для прослави їх подвигу з нагоди 100-ої річниці їх канонізації як святих великомучеників.

Християни в Японії піддавалися найвитонченішим мукам за віру - про це розповідають документи з бібліотеки Ватикану і його секретних архівів, в яких містяться визнання християн, які жили в Японії з 16 по 19 століття і піддавалися переслідуванням, тортурам і стратам. Гоніння були спровоковані капітаном іспанського судна, що зазнав аварії на японському узбережжі: він хотів вислужитися перед правителями-сьогунами і повідомив їм, що християнські місіонери, які живуть на островах, готують вторгнення європейських завойовників. З цього моменту і почалися переслідування. Християн розпинали, спалювали живцем і підвішували в ямах з екскрементами, намагаючись зломити їх дух і змусити відректися від віри.

Кати придумали спосіб розпізнавання таємних християн: вони клали на землю образ Христа або Богородиці і змушували підозрюваних його топтати. Якщо людина відмовлялася або вагалася, це вважалося доказом провини. Відомо, що тільки в період 1614-1640 рр. в Японії було замучено більше 6 тисяч християн. Довгі роки вважалося, що християнство зовсім винищено на островах, і так тривало до 1865 року, коли країна відкрила кордони для торгівлі з іноземцями. Незабаром була побудована перша католицька церква, і жителі невеликого містечка поблизу Нагасакі прийшли в неї і зізналися священикові, що вони самі і їхні рідні - християни, які зберігали в таємниці вірність Христу кілька століть. Поступово з'ясувалося, що тисячам японських християн вдалося вижити і зберегти свою віру.

Довгий історичний період гонінь на християн в Японії став недавно предметом фільму «Мовчання» американського режисера Мартіна Скорсезе.