В західній Україні проводиться ряд зустрічей із молоддю на тему: «Ціннісні орієнтації сучасної молоді»
  • Пон, 27/05/2013 - 17:20

З 23 по 27 травня у Львові перебували представники «Фазенди Надії», - це рух осіб, які у своїй діяльності спрямовані на лікування та реабілітацію узалежнених людей від алкоголізму, куріння, інтернету, наркоманії та інших шкідливих та згубних впливів. У рамках проекту «Демократичні цінності студентської молоді», що його організовує Комісія УГКЦ «Справедливість і Мир» було проведено зустрічі представників «Фазенди Надії» із семінаристами та студентською молоддю м. Львова.

У четвер 23 травня представники «Фазенди Надії» мали зустріч у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа з членами семінарійної спільноти «Рух за Визволення». На зустрічі гості з Німеччини, співзасновник «Фазенди Надії» о. Пауль Стапель, з міста Падерборн та Віталій Гафнер з міста Мюнхен представили історію заснування та діяльність «Фазенди Надії», адже спільнота була заснована більше двадцяти років тому і базовим елементом цього руху є любов до ближнього. Віталій Гафнер сам особисто пройшов в реабілітаційному центрі шлях визволення, розповів семінаристам свою історію навернення, наголосивши: «Особи, узалежнені від наркотиків та алкоголю, об’єднуючись у спільноту, під духовним проводом та взаємною підтримкою, долають проблеми узалежнення та відкривають перспективу надії та нового майбутнього, базованого на житті людини з Богом». Також члени семінарійного «Руху за Визволення» представили свої напрацювання, розповіли про труднощі пов’язані з їхньою діяльністю а також обговорили ідеї та можливості подальшої співпраці із німецькими гостями, зокрема, ймовірність поїздок семінаристів до країн де є реабілітаційні центри Фазенди для здобування практичного досвіду праці із залежними людьми.

Наступного дня, в п’ятницю 24 травня о. Пауль Стапель та Віталій Гафнер разом з представниками Комісії УГКЦ «Справедливість та Мир», а саме головою – о. д-р. Михайлом Мельником та секретарем-референтом Ярославом Заричанським завітали до ЛМГО «Українська Молодь-Христові», що на вул. Пекарській 13. Там, у приміщенні конференц-залу присутні мали нагоду почути відкриту лекцію на тему: «Ціннісні орієнтації сучасної молоді». Представники руху «Фазенда Надії» розповіли студентам Львова, яких цього вечора було близько 40 осіб, про негативний вплив та ряд згубних чинників і шкідливих звичок, що шкодять та руйнують формування і розвиток ціннісних орієнтацій сучасної молоді. «В основі нашої діяльності є праця над відновленням узалежнених зруйнованої системи цінностей. Без цього одужання – неможливе. Відновити її не можна без звернення до Бога, адже саме Бог є фундаментом і запорукою їхнього повного одужання. Через щоденне читання Святого Письма та практичне його втілення в життя, особи, що були залежні стають на шлях, сенсом якого є допомога своїм друзям, котрі ще перебувають у стані залежності» - наголосив о. Пауль.

В ході зустрічі з членами молодіжної організації «Українська Молодь-Христові» було розглянуто ряд важливих тем, а саме: «Якими цінностями сучасній молоді орієнтуватись сьогодні у світі?», «Як я можу протидіяти шкідливим звичкам і, тим самим, будувати здорову спільноту у Христі?» Студентська молодь в ході жвавого діалогу намагалась осмислити наслідки та масштаби проблематики залежності в сучасному українському суспільстві, дати їй належну оцінку та знайти можливе вирішення цієї актуальної проблеми для українського суспільства.
Проведена зустріч стала унікальною нагодою для її учасників набути цінного досвіду у популяризації здорового способу життя у спільноті, власній сім’ї, на роботі тощо. Наприкінці зустрічі гості з «Фазенди Надії» запросили всіх бажаючих відвідати їхні центри реабілітації для кращого ознайомлення з їхньою діяльністю, стилем життя, духовністю, а також спробувати свої сили як волонтерів. Фазенда на даний час нараховує 70 реабілітаційних центрів та є присутньою в Бразилії, Парагваї, Аргентині, Мексиці, Уругваї, Філіппінах, Мозамбіку, Німеччині, Швейцарії та Італії.

Наступними днями представники Фазенди також проведуть ряд зустрічей у місті Дрогобич, які здійснюватимуться за сприянням Комісії УГКЦ Справедливість і Мир у співпраці із Благодійним Фондом “Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ.

Секретаріат Комісії УГКЦ «Справедливість і Мир»
Джерело: www.iupax-ugcc.org