В Запоріжжі обговорили роль релігійних громад та організацій у подоланні cоціального сирітства
  • Срд, 06/03/2013 - 09:08

28 лютого у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені О. М. Горького відбулася регіональна конференція «Соціальне сирітство: сьогодення і роль релігійних громад та організацій у його подоланні». Організована Українською Греко-Католицькою Церквою, конференція мала на меті обмін досвідом між представниками різних соціальних сфер у роботі із соціальними сиротами, активізації громадянського суспільства, створення відкритого суспільного діалогу між структурами, які мають можливість впливу на вирішення цієї проблеми у місті Запоріжжя й регіоні.

Розглядаючи феномен сирітства у різних його аспектах: соціальному, державному і правовому, учасники підкреслили фундаментальну значущість саме духовної та моральної складової у вирішенні даної проблеми. Важливу роль у цьому процесі було приділено Церкві як інституту, який користуючись найбільшим рівнем довіри серед українців, може та повинен займати активну позицію  у вирішенні даної болючої проблеми.

Участь у заході взяли представники місцевої влади та громадських організацій, фахівці із соціальної роботи та науковці, які висловили своє бачення основних причин соціального сирітства як явища, проаналізували стан законодавчого врегулювання даного питання та практики його застосування, роль держави у подоланні даної проблеми та визначили необхідність активізації співпраці державних установ та церковних організацій у цьому напрямку.

Про роботу християнських громад у подоланні соціального сирітства у запорізькому регіоні доповідали представники різних християнських конфесій: УПЦ (МП), УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ, ХВЄ а також представники благодійних організацій, заснованих релігійними спільнотами міста (благодійний фонд «Добра пристань», благодійна організація «Храм», благодійний фонд Соціальний центр «Проміння»), які поділилися своїм досвідом піклування про дітей-сиріт та родин, які опинилися у тяжких життєвих обставинах.

Захід відбувався в атмосфері небайдужості та зацікавленості, що дозволило не лише висвітлити чинну ситуацію та форми роботи, які вже застосовуються, а й сформулювати низку пропозицій, спрямованих на підвищення її ефективності та окреслити основні напрямки подальшої співпраці на міжконфесійному рівні. Учасники позитивно оцінили проведення регіональної конференції, висловивши сподівання, що такі зустрічі будуть і надалі проводитися на регулярній основі.

Ганна Гулевська, Запоріжжя
Джерело: http://www.ecumenism.com.ua