В Жидачеві освятили памятний знак на місці де колись був дерев’яний храм Різдва Пречистої Діви Марії
  • Нед, 25/09/2016 - 01:46

21 вересня 2016 року, у День Різдва Пресвятої Богородиці, відбулося освячення пам’ятного знака, який Жидачівська міська рада спорудила на місці, де у ХІV-XVII століттях був побудований дерев’яний храм Різдва Пречистої Діви Марії – на Запречистській (вул. Чайковського, біля Гребного каналу). Про це повідомляє сайт Жидачівської міської ради.

Памятний знак встановлено на схилі невеликої гори біля озера в кінці вул. Чайковського. Зроблено архітектурну кам’яну стіну, у ніші якої знаходиться ікона Різдва Пресвятої Богородиці, а на кам’яних таблицях викарбовано зображення старого храму і його коротку історію.

Як свідчать історичні джерела, це був храм Різдва Пресвятої Богородиці (ХІV-XVII століття) або церква «Пречистої». Звідси походить і назва навколишньої території – «Запречистська». Саме у цій святині знаходилася Жидачівська чудотворна ікона Богородиці «Воплочення» в образі «Оранти», автор якої – ієромонах Веніамін (1406 рік). Храм був завалений через постійне підмулювання гори водами річки Стрий. Давній храм зображений на картині художника Сергія Васильківського «Старовинна церква в околицях Жидачева».