Вадим Карасьов: Москва впливатиме на Україну через УПЦ (МП)
  • Срд, 30/07/2014 - 11:26

Кремль зацікавлений, щоби УПЦ (МП) перебувала у залежності від Московської Патріарії, бо тоді зможе впливати на свідомість українців. Інші важелі впливу на Україну Москва вже втратила.

Таку думку у кометарі За Єдину Помісну Церкву висловив Директор інституту глобальних стратегій, політолог Вадим Карасьов.

«Для Кремля Московська Патріархія залишається єдними способом впливати на Україну через прихожан. Всі традиційні важелі впливу, які заточувала Росія протягом десятиліть, прийшли у повну негідність. Тому пропонується новий важель «еволюція УПЦ (МП)», - сказав він.

Під поняттям «еволюції» політолог має на увазу таку собі маску, яку раз-ураз одягають противники створення єдиної Православної Церкви, пропонуючи безкінечні міжцерковні діалоги та еволюційний розвиток УПЦ (МП), замість реальних кроків у бік помісності.

«Пропозиція поступової «еволюції УПЦ (МП)» в бік помісності, це – прагнення потягнути час та взяти паузу. Бо якщо не зупинити бурний потік, який стосується міжконфесійних відносин в Україні, то Патріархія може просто потонути у цій річці нової української ревоюлюції, громадянській активності та прагненню українців до Єдиної Помісної Церкви», - зазначив Директор інституту глобальних стратегій.

«Головне завдання Патріархії встановити хвилерізи у вигляді круглих столів, діалогів, прагнення «почути» кожного, запровадження поступових рухів замість різкого руху, який би кардинально змінило конфігурацію в Україні», - підкреслив Вадим Карасьов.