Валеріан, Цецилія, Максим і Тівуртій свв. мучч.
  • Нед, 15/09/2013 - 00:50

Свята мучениця Цецилія була римлянкою з багатого й знатного роду. Вона з юності сприйняла християнську віру і ревно молилася, допомагала нужденним, під багатим одягом приховувала волосяницю. Батьки вирішили видати її заміж за знатного язичника Валеріана. Свята не наважилася суперечити волі батьків, але зі сльозами молилася Богу, щоб її наречений увірував в Христа, а вона зберегла б дівоцтво. Свята вмовила нареченого піти з нею до єпископа Урбана, що переховувався від гонінь у печері біля Аппієвої дороги. Настанови мудрого старця проникли в душу Валеріана, і він увірував у Христа і навернув до християнства і свого брата Тівуртія. Брати роздали частину свого маєтку бідним, доглядали за хворими, ховали християн, замучених гонителями .

Правитель Аммах , дізнавшись про це, наказав схопити братів і привести на суд. Він зажадав, щоб святі відреклися від Христа і принесли жертви поганським богам. Брати відмовилися. Тоді мучеників стали нещадно бити батогами. Святий Валеріан під тортурами переконував християн не лякатися мук, але твердо стояти за Христа.

Правитель, бажаючи уникнути впливу святого проповідника на народ, наказав вивести мучеників за межі міста і там стратити. Загоном воїнів, які супроводжували мучеників на страту, командував Максим. Його вразила мужність святих. Він запитав, чому вони не бояться смерті. Святі брати відповіли, що вони залишають тимчасове життя заради життя вічного. Максим захотів детально дізнатися вчення християн. Він завів святих Валеріана і Тівуртія в свій будинок і всю ніч слухав їх. Дізнавшись про це, свята Цецилія прийшла до Максима зі священиком, і він з усією родиною прийняв святе хрещення.

Коли наступного дня мучеників Валеріана і Тівуртія обезголовили, святий Максим всенародно визнав, що він бачив, як їхні святі душі сходили до Небес. За це сповідання святий мученик Максим був на смерть забитий батогами (+ 230).

Правитель хотів заволодіти маєтком страчених, але, дізнавшись, що свята Цецилія вже роздала все майно, жебракам і своєю проповіддю навернула до християнства 400 осіб, наказав стратити її. Три дні її морили жаром і димом, але благодать Божа зберігала її. Тоді її вирішили обезголовити. Кат вдарив мечем святу, але лише поранив її. Свята мучениця страждала ще три дні в повній свідомості, стверджуючи у вірі оточуючих, і померла з молитвою на вустах.  

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua