«ВАШ ВІЗИТ, ЯК ПОСЛАНЦЯ МИРУ, МОЖЕ ЗУПИНИТИ ВІЙНУ»
  • Чтв, 12/10/2017 - 16:35

З такими словами звернувся наш Патріарх Святослав до Папи Франциска в часі свого робочого візиту до Ватикану, який тривав від 9 до 12 жовтня, запрошуючи Його відвідати Україну. Приємно спостерігати на відстані, через засоби масової інформації, як Отець і Глава нашої Церкви, представник українського народу, бере участь у такого роду міжнародних заходах, що є свідченням того, що наша Церква є Церквою Вселенською, тобто Католицькою, бо саме слово «католицька» походить від грецького слова «καθολικός», що означає цілісний, універсальний, вселенський, неподільний. Належати до цієї Церкви – означає належати до спільноти вірних, які йдуть за Христом у Церкві, яку Він заснував на Петрі, кажучи: «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають» (Мт 16,18). Все, що говорить Патріарх Папі – це слова вірних нашого народу і нашої Церкви, а почуте від Святійшого Отця – він передає нам.

  Декілька моментів з візиту нашого Патріарха до Риму заслуговують на особливу увагу і їх варто знати нашим вірним, розсіяним по цілому світі. Робочий візит Патріарха до Ватикану є свідченням того, що наша Церква є Церквою Католицькою, хоч і належить до Східних Церков і канонічно має назву «SUI IURIS», тобто «СВОГО ПРАВА». І кожна зустріч, привселюдна чи приватна, кожен діалог, спільні молитви є свідченням оцієї вселенської єдності і тішить серце кожного вірного нашої Церкви. Бо єдність – це особлива дія Божа, дія Святого Духа, як і кожен поділ – не від Бога. Ми, насправді, вдячні Богові за дар цієї єдності і належності до Католицької Церкви під проводом наступника Апостола Петра – Папи Римського. І за цю єдність та вірність наступникам апостола Петра, наша Церква заплатила мученичою смертю численних її синів і дочок.

Блаженніший Святослав перебував у Ватикані, беручи участь в пленарній сесії Конгрегації для Східних Церков з нагоди ювілею її 100-річчя та 25-річчя Кодексу канонів Східних Церков. Згадана Конгрегація, яка була заснована 1917 року папою Бенедиктом XV – це ватиканська установа чи відомство, яке від імені Святішого Отця клопочеться і турбується про розвиток східних Церков, до яких належать і наша Українська Греко-Католицька Церква. Це відомство очолює Кардинал Леонардо Сандрі, який в липні цього року перебував в Україні і, навіть, відвідав наш Івано-Франківськ.

Блаженніший Святослав зустрівся зі Святішим Отцем та з іншими Предстоятелями Східних Католицьких Церков. Саме всі вони представили Папі ситуацію в їхніх Церквах та в країнах перебування. Папа Франциск сказав до всіх такі слова: «Я радий зустрітися сьогодні з вами, Главами і Отцями Східних Католицьких Церков, щоб розділити радощі та болі ввірених вашій душпастирській опіці вірних». Блаженніший Святослав в часі зустрічі подякував Папі Римському за підтримку українського народу та відновив запрошення відвітати Україну: «Я хочу подякувати вам, Ваша Святосте, за підтримку та допомогу Україні. Нас відвідали двоє ваших посланців: спочатку кардинал П’єтро Паролін, Держсекретар Ватикану, а цього року — кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних Церков. Тепер, Святіший Отче, діти очікують візиту свого батька». Також наш Патріарх сказав, що Мінські домовленості не функціонують і політики сьогодні не знають, як припинити війну в Україні, однак «наш народ вірить, що ваш візит, як посланця миру, може зупинити війну». Папа Франциск запевнив Блаженнішого Святослава про свою підтримку України та розповів: «Перед іконою, котру ви мені колись подарували в Аргентині, я щоденно запалюю свічку за мир в Україні й молюся за припинення війни».

Блаженніший Святослав також перед учасниками пленарного засідання виступив із доповіддю про екуменічну місію Східних Католицьких Церков, в якій, серед іншого, зазначав: «Досвід останніх двох століть виразно показує, що у відновленні єдності чи сопричастя Церков християни поділяються на дві категорії: тих, хто прагне єдності, і тих, хто її не хоче», бо «якщо є бажання, завжди знайдуться необхідні засоби для його реалізації. Натомість, якщо такого бажання нема, наводиться низка причин – історичних, пасторальних, канонічних – для уникнення цієї єдності». Також наголосив, що справжній екуменізм – прагнення єдності, вимагає покори і мужності простити та просити прощення, щоб не дивитися на минуле, але прагнути цієї єдності у майбутньому, уникаючи гріхів минулого.

У середу 11 жовтня, як і кожної середи року, вже традиційно, Святіший Отець проводить загальні аудієнції – зустрічі на площі Святого Петра або, як вже стає  холодно, в залі Павла VI. Численні паломники та туристи з цілого світу, які в той час перебувають в Римі, стараються прийти на цю зустріч, послухати науку та отримати благословення Папи Франциска. Наш Патріарх також в цей день взяв участь у молитві на гробі Святого Папи Івана Павла ІІ, а відтак зі всіма Предстоятелями Східних Католицьких Церков взяв участь у цій зустрічі – загальній аудієнції.

Дякуймо Богові за дар належності до Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви, заснованої Ісусом Христом на Петрі і яку «ворота пекельні не подолають», незважаючи на всіх ворогів, видимих і невидимих.

Дякуймо Богові за дар життя і служіння Святішого Отця Папи Франциска і Патріарха Святослава, не забуваючи щоденно молитися за них та їхнє нелегке служіння. Слідкуймо за новинами Церкви і стараймося молитовно та різнобічно підтримувати всі ініціативи Церкви, спрямовані на її розвиток, на проповідування слова Божого та поширення Євангелія по цілому світі.

Належати до Церкви – то не означає просто бути охрещеним в ній, але потрібно жити її життям, не пропускати недільних богослужінь, жити святими таїнствами, любити Церкву, незважаючи на різного роду недоліки і гріхи Її членів. Справедливо колись назвали Церкву «Святою Грішницею»: свята, бо її заснував Святий Господь, а грішниця, тому що маємо таких членів, як ми з вами, дорогі браття і сестри. Тому стараймося нашим життям робити Церкву Святою.

о. Йосафат Бойко, ВС