Ватикан акредитував Київську Трьохсвятительську духовну семінарію УГКЦ
  • Пон, 15/07/2019 - 16:41

Міністерство освіти Ватикану акредитувало Київську Трьохсвятительську семінарію УГКЦ, афіліювавши її до богословського факультету. Тепер семінаристи отримуватимуть міжнародний диплом STB, визнаний у всьому світі. 

З моменту акредитації Римським Апостольським престолом богословського факультету в 2015 року він має можливість відкривати нові ліценціатські та докторські програми в різних галузях богослов’я, а його дипломи та наукові ступені матимуть міжнародне визнання. Факультет може створювати власні філії у різних куточках України.

Під час святкової академії в 2015 року в атріумі Богословського факультету Глава і Отець УГКЦ, Великий канцлер факультету Блаженніший Святослав сказав: «Я вдячний Господу за великий дар, який отримала УГКЦ, – УКУ. Та найбільше вдячний Богові за перлину УКУ – богословський факультет, який отримав найвищу у Вселенській Церкві акредитацію своєї богословської науки. Тепер перед нами усіма ще є великий шлях. Бо ж акредитація – перший та не останній крок у нашій дорозі на шляху до повноти життя у Христі», окресливши основні завдання, які тепер постали перед богословським факультетом університету. Насамперед, за його словами, потрібно сприяти тому, щоб можливості та здатності цього факультету могли послужити всім. Інше завдання – «живе автентичне богослов’я», щоб зробити кожну людину ближчою до Бога. «Перед УКУ і живим богослов’ям Церкви стоїть велике завдання – євангелізація переображення культури нашого часу, відкривання її до прослави Бога», – пояснив він.

«У світлі цих завдань у 2015 році гуманітарний і філософсько-богословський факультети УКУ розробили та започаткували спільний проєкт «Соборна Україна і Київська традиція». Головне завдання проєкту полягає у створенні в Українському католицькому університеті постійного форуму для артикуляції Церкві й українському суспільству результатів академічних досліджень джерел передання київського християнства», – зазначив декан філософсько-богословського факультет о. д-н Роман Завійський.

Видавнича серія «Київське християнство» представляє наукові результати навчально-дослідницької програми гуманітарного та філософсько-богословського факультетів Українського католицького університету «Київське християнство». Ця академічна ініціатива має зміцнити пророчий голос Київської Церкви і сприяти єдності українських Церков Володимирового Хрещення. Від 2015 року почав діяти публічний сегмент програми – проєкт «Соборна Україна та Київська традиція», який уможливлює суспільну артикуляцію ідеї Київської Церкви та наголошує на тисячолітньому зв’язку між українською культурою і християнством. Академічним завданням програми є критичне дослідження богословських, канонічних і соціокультурних джерел передання Київської митрополії у ширшому порівняльному контексті універсальних християнських традицій Візантії, латинського Заходу та східних православних спільнот.