Ватикан: боротьба з відмиванням грошей і гуманітарна допомога
  • Чтв, 27/04/2023 - 11:44

Запобігти тому, щоб боротьба з відмиванням грошей заважала надаванню гуманітарної допомоги. Про це заявив представник Святого Престолу під час зустрічі високого рівня Moneyval.

 

Потрібно запобігти тому, щоби заходи по боротьбі з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму «обмежували або ставили перешкоди можливостям неурядових і благодійних організацій надавати гуманітарну підтримку». На цьому наголосив монсеньйор Роберто Кампізі, співробітник відділу Держаного Секретаріату Святого Престолу із загальних питань, виступаючи у вівторок, 25 квітня 2023 р., під час зустрічі високого рівня Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (Moneyval), що відбувалася у Варшаві.

«Зусилля, спрямовані на боротьбу з відмиванням грошей, фінансуванням тероризму й фінансуванням поширення зброї масового знищення, заслуговують на похвалу, – зазначив представник Святого Престолу. Ці злочини, без сумніву, є загрозою для цілісності міжнародних фінансових систем, яка постійно зростає, вони підважують впорядковане співіснування демократичних суспільств і правової держави». Отож, «потрібно запобігати і боротися з ними з максимальним політичним зобов’язанням», про що свідчить заява міністрів і делегатів високого рівня членів Moneyval, прийнята цього дня.

«Фундаментальним питанням для Святого Престолу», за словами його делегата, є наслідки стандартів «Групи фінансової активності» для діяльності неприбуткових організацій та громадянського суспільства загалом. Він зазначив, що траплялися випадки, коли стандарти запобігання згаданим злочинам «у невластивий спосіб застосовувалися для того, щоб перешкоджати легітимній праці громадянського суспільства та гуманітарних організацій». Водночас, як наголосив монсеньйор Кампізі, як вже було визнано «Групою фінансової активності», легітимна гуманітарна діяльність благодійних організацій, «включаючи й ті, що ґрунтуються на вірі, робить позитивний внесок у запобігання тероризмові».