Ватикан: готується проект реновації казарми швейцарської гвардії
  • Срд, 23/08/2017 - 16:45

Казарма папської гвардії, яка перебуває сьогодні в украй поганому стані, буде капітально відремонтована або навіть реконструйована. Попередні висновки архітектурного бюро будуть представлені цієї осені, повідомив Жан-П’єр Рот, президент фонду, що фінансує даний проект.

Чи достатньо буде провести реновацію казарм швейцарських гвардійців чи доведеться її знести і побудувати нову? Поки що у Рота немає відповіді на це питання. Він також не готовий відповісти, які саме роботи потрібно провести для санації будівлі. Висновки повинні зробити професійні архітектори, які визначать обсяг, терміни і вартість робіт.

Ще в 2015 році фахівці винесли безапеляційний вердикт: казарма знаходиться в поганому стані, в ній встановилася підвищена вологість. «Будівля має занадто малу площу і не пристосована для проживання солдат сучасної армії», - пояснив Рот.

Потреба в реновації збіглася з пом'якшенням статуту папських гвардійців. Якщо раніше рядові алебардщики не мали права вступати в шлюб протягом всієї служби, то тепер, з відома держсекретаря Ватикану кардинала П'єтро Пароліна, після п'яти років служби зможуть одружитися, якщо вони погодяться служити ще три роки.

Відтепер для вступу в шлюб швейцарцям не буде потрібно чекати підвищення в капрали, а значить, при казармі потрібно буде облаштувати додаткові приміщення для сімейних.

Яким би не був вердикт експертів, історичний фасад казарми, побудованої в 1825 році, буде збережений, запевнив Рот.

Важливим питанням також є проблема тимчасового переселення гвардійців на час ремонту. «Незалежно від того, йде будівництво чи ні, гвардійці повинні забезпечувати безпеку Папи», - підкреслив директор Фонду реновації казарми Папської швейцарської гвардії, який був створений 31 серпня 2016 року. Коли реновація закінчиться, фонд припинить своє існування.

Розробка і здійснення проекту покладені на архітектурне бюро «Дуріш + Ноллі» зі швейцарського кантону Тічино. Оскільки в Тічино говорять по-італійськи, це полегшить контакти з Ватиканом.

Очолюваний Ротом фонд уже здійснив реновацію залу командування гвардією. Офіційне відкриття цього приміщення відбудеться 25 вересня, але воно вже функціонує з початку року.