Ватикан: культурне надбання Церкви не слід прирівнювати до музейних експонатів
  • Срд, 15/03/2017 - 14:51

Церковні культурні об'єкти не є музейними експонатами, це величезне надбання, яке треба цінувати і поважати, заявив постійний спостерігач від Святішого Престолу при ЮНЕСКО монс. Франческо Фолля під час Національної конференції у Віченці на тему «Знати, берегти, цінувати. Культурно-релігійна спадщина».

Було б спрощенням сприймати культурне надбання Церкви лише в його соціально-економічному або соціологічному аспекті, забуваючи про властивий йому релігійне і пастирське значенні: монс. Фолля вважає, що ставити акцент тільки на «романтично-консервативному аспекті твору мистецтва як носія краси» означає позбавити його релігійного сенсу.

Цитуючи святого Йоанна Павла II, спостерігач від Святого Престолу при ЮНЕСКО підкреслив важливість зв'язку між вірою і культурою: «Віра, котра не стає культурою, - за словами Папи Войтили, не цілком прийнята віра», однак слід уникати «окультурення» віри, яка позбавляє її сенсу. Особливо важливо бачити життєздатність об'єктів церковного надбання: найкращим способом збереження є їх використання, і воно повинно бути спрямоване на розвиток релігійного досвіду.

Монс. Фолля підкреслив нерозривний зв'язок між мистецтвом і літургією: «Літургія не черпає свої форми від мистецтва», але «мистецтво будує свої форми, черпаючи витоки з культу». Тільки так твір релігійного мистецтва знаходить своє значення. Протягом історії Церква завжди брала і цінувала багато проявыв окремих культур, щоб надати форму і красу літургії, зазначив прелат. Церковна спадщина, виражає присутність християн в різних суспільствах і у світі, – це не лише храми або місця відправлення культу, не тільки статуї і картини, але і бібліотеки, архіви, музеї, духовна музика, прояви народного благочестя, хореографія, католицькі книжкові видання. Наприклад, всередині Ватикану, в додаток до загальновизнаних об'єктів, як базиліка Святого Петра і Сикстинська капела, культурною спадщиною вважаються також місця робочої і пастирської діяльності Папи Римського і його співробітників.

Крім них, монс. Фолля згадав Бібліотеку, Секретні архіви, Музеї, палаци, сади, видавництва, обсерваторію, радіо-і телецентр. Постійний спостерігач від Святійшого Престолу підкреслив, що, за оцінками ЮНЕСКО, в Італії перебуває 50% світової культурної спадщини, значна частина якого - 70-80 відсотків - належить Церкві: це 95 тисяч церков, 3 тисячі бібліотек і 28 тисяч парафіяльних архівів.