Ватикан: Монах-несвященник може очолювати клирицьке згромадження
  • Срд, 18/05/2022 - 16:58

Рішення Папи, що набирає чинності після публікації, стосується інститутів богопосвяченого життя латинської Церкви, а кожен окремий випадок оцінюватиме Конгрегація Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя.

 

Також і ченці, які не є священниками, зможуть за певних умов бути призначеними або обраними вищими настоятелями клирицьких інститутів богопосвяченого життя чи товариств апостольського життя. Йдеться про інститути латинського обряду, що підпорядковані Конгрегації Інститутів богопосвяченого життя і Товариств апостольського життя. Відповідний рескрипт за підписом очільників цієї дикастерії оприлюднено в середу, 18 травня 2022 року.

Досі такі згромадження чи товариства могли очолювати лише пресвітери, а брати з довічними обітами щонайбільше могли бути радниками вищого настоятеля. В рескрипті зазначається, що Папа надав Конгрегації Інститутів богопосвяченого життя повноваження авторизувати призначення чи обрання співбратів, які не є священниками, на служіння вищих настоятелів.

Документ, що складається із чотирьох параграфів, розглядає різні рівні авторизації на таке призначення, починаючи між «місцевого настоятеля» до «вищого настоятеля», або ж обрання «вищим модератором чи вищим настоятелем». У випадку, якщо йдеться про вищих настоятелів, кожну окрему ситуацію і мотиви такого рішення оцінюватиме Конгрегація Інститутів богопосвяченого життя й Товариств апостольського життя, яка повинна надати письмову згоду на таке призначення.

Документ набирає чинності в день його оприлюднення.