Ватикан оприлюднив документи, в яких євреї просили Пія XII про допомогу
  • Птн, 24/06/2022 - 15:35

В інтернет будуть викладені 170 томів із архіву Відділу в справах стосунків з державами та міжнародними організаціями, що стосуються звернень євреїв про допомогу під час нацистсько-фашистського переслідування.

Прес-служба Святого Престолу інформує про те, що відповідаючи на бажання Папи Франциска, Історичний архів Відділу Державного Секретаріату в справах стосунків з державами і міжнародними організаціями, починаючи від червня 2022 року, викладає на своєму сайті фонди окремої архівної серії.

Йдеться про серію «Євреї» із розділу архіву, що стосується понтифікату Папи Пія ХІІ, що був відкритий для дослідників 2 березня 2020 року. Назва цієї серії пов’язана з тим фактом, що вона була створена для того, щоб збирати прохання про допомогу, які Папа отримував від євреїв з усієї Європи після початку нацистсько-фашистського переслідування.

На сайті Історичного Архіву Відділу в справах стосунків з державами (https://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/sezione-rapporti-stati/archivio-storico/serie-ebrei/serie-ebrei_it.html) на даний час доступні 70% матеріалів, що нараховують майже 40 тисяч файлів, що складають 170 томів. Триває праця над оцифруванням решти документів, які будуть викладені в мережі пізніше.