Ватикан: перший в історії путівник
  • Птн, 15/02/2013 - 18:13

14 лютого в Ватиканських музеях відбулася презентація першого в історії туристичного путівника по Ватикану. Мова йде про докладний опис території, де сконцентрована найбільша у світі кількість культурних об'єктів: палаців, садів, пам'ятників. Про кожен з них розповідає окремий автор - фахівець у тій чи іншій галузі мистецтва, архітектури або історії ландшафтів. Довідник обсягом майже 500 сторінок  наповнений давніми і сучасними образами, точними описами та інформацією про можливості відвідування об'єктів, які  в ньому представлені. Поки видання існує на 6 мовах, а в майбутньому планується створення його електронній версії.

Директор Ватиканського видавництва о. Джузеппе Коста відзначив, що довідник є результатом уваги Бенедикта XVI до культури. "Святіший Отець завжди підкреслював важливість краси і мистецтва, тому що вони наближають до Бога", - сказав священик.

Про одну з частин путівника, присвячену Ватиканським садам, розповіла в інтерв'ю радіо Ватикану її автор Альберта Кампітелі. Вона звернула увагу на те, що Ватикан будувався поступово і кожен Папа залишав після себе особливий слід. Це стосується також і Ватиканських садів."Сади, що займають не маленьку частину, але половину держави: 22 га,  дуже змінювалися протягом тисячоліття. Розглядаючи історію садів, можна розглядати історію Церкви, історію різних Пап, які змінювали один одного на посту св. Петра. Сади були в близькому зв'язку з будівлями, і, таким чином, завжди були їх доповненням і прикрасою", - сказала Альберта Кампітелі.

Дослідниця підкреслила, що деякі сади не збереглися до сьогоднішнього дня, бо на їх місці були зведені різноманітні будівлі, проте за допомогою довідника ще можна побачити їх майже непомітні сліди.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va