Ватикан: помер кардинал Хав’єр Лосано Барраґан
  • Чтв, 21/04/2022 - 11:02

Уродженець Мексики, кардинал Барраґан був знаним богословом, який залишив вагомий слід у католицькій освіті в Мексиці, та ревним співробітником Римської Курії, де очолював Папську Раду душпастирства охорони здоров’я.

В середу, 20 квітня 2022 р., в Римі на 90-му році життя переставився до вічності кардинал Хав’єр Лосано Барраґан, вислужений Голова Папської Ради душпастирства охорони здоров’я. Святий Іван Павло ІІ ввів його до Колегії кардиналів 2003 року, тож він брав участь у конклаві 2005 року, який обрав Венедикта XVI.

Кардинал Хав’єр Лосано Барраґан народився 26 січня 1933 року в Толуці в Мексиці. Окрім базової семінарійної, здобув ґрунтовну богословську освіту, захистивши докторат з догматичної теології в Папському Григоріанському Університеті. Тож після свячень викладав у дієцезальній семінарії, згодом очолював Мексиканське Богословське Товариство, а також був Директором Богословсько-душпастирського інституту Ради Єпископатів Латинської Америки.

Ставши єпископом-помічником Мехіко, був причетним до заснування Папського Університету Мексики. Згодом був призначений правлячим єпископом дієцезії Сакатекас. У цей час розпочав співпрацювати з Римською Курією, ставши членом деяких Папських Ради і Конгрегацій. Період єпископського служіння збігся із періодом напружених стосунків між владою країни та Церквою. Він рішуче відстоював юридичне визнання Церкви в країні. Папа Іван Павло ІІ 20 серпня 1996 року призначив його Головою Папської Ради душпастирства охорони здоров’я, яку він очолював до 18 квітня 2009 року.

Після переходу до вічності кардинала Хав’єра Лосано Барраґана та після того, як 13 квітня виповнилося 80 років кардиналові Рікардо Бласкесу Пересу, Архиєпископові Вільядоліда (Іспанія), Колегія кардиналів нараховує 210 членів, між якими 117 виборців і 93 тих, що втратили право брати участь у Конклаві.