Ватикан: прес-конференція з нагоди презентації Instrumentum laboris ІІІ Загальної Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів
  • Чтв, 26/06/2014 - 16:52

Як відомо, від 5 до 19 жовтня 2014 року у Ватикані відбудеться Третя Загальна Надзвичайна Асамблея Синоду Єпископів на тему: «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації». Скликання Синоду, присвяченого проблемам сучасної сім’ї, її душпастирству та євангелізації, віддзеркалює пастирське дбання Папи Франциска, який накреслив два етапи: у 2014 році проведення Надзвичайної Асамблеї з метою розпізнання актуальної ситуації та проблем, збираючи свідчення та пропозиції єпископів, а другий етап – Звичайна Асамблея Синоду Єпископів, що проходитиме 2015 року, а це рік Всесвітньої зустрічі сімей, що у вересні відбудеться у Філадельфії (США). На Звичайному Синоді будуть визначені напрямки душпастирства як людини, так і сім’ї. Ці події випливають з серця Церкви і глибоко заторкують серце людської та християнської сім'ї.

У четвер 26 червня 2014 р., у прес-центрі Ватикану проведено прес-конференцію, присвячену презентації Робочого документу - Instrumentum laboris, на основі якого будуть відбуватись праці Третьої Загальної Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів.

Її очолив кардинал Лоренцо Балдіссері, що є Генеральним Секретарем Синоду Єпископів. Виступали також архиєпископ Будапешта, угорський кардинал Петер Ердо, що є Президентом Ради Єпископських Конференцій Європи, якого 14 жовтня 2013 року Папа Франциск призначив головним релатором-доповідачем Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів; кардинал Андре Ван-Труа, архиєпископ Парижа, один із трьох делегованих президентів Синоду, Бруно Форте, Архиєпископ К’єті-Васто (Італія), призначений Папою спеціальним секретарем згаданої Надзвичайної Асамблеї, а також подружжя Франческо Міано та Ріна де Сімоне, що дали особисте свідчення.

Як зазначив кардинал Балдіссері, Робочий документ, що нараховує майже 160 сторінок тексту, складений на основі Підготовчого документу рекомендаційного характеру, що включав анкету з 39-ти питань, які через єпископати були скеровані до деканатів та парафій, сприяючи обширній консультації на всіх рівнях, починаючи з подружніх пар та сімей. Відповіді на запитник були надіслані до Генерального Секретаріату Синоду Єпископів, де їх розглянула Рада Синоду, розробляючи згаданий Instrumentum laboris (Робочий документ).

Робочий документ складається із трьох частин, згрупованих відповідно до тем Підготовчого документу. Перша частина присвячена Євангелію сім’ї, з’ясовуючи Божий задум стосовно подружжя та сім’ї у світлі вчення Святого Письма та Учительського Уряду Церкви, як також засад природного права в культурі сучасного суспільства. Відзначена роль сім’ї в суспільстві, її основні цінності, краса родинного життя, яке черпає натхнення з джерел Пресвятої Тройці та, як зразок, має Пресвяту Родину з Назарету. Йдеться також про виховання до любові, до подружнього життя, взаємостосунки з дітьми. Наголошено на невідкладній необхідності благовістити Євангеліє сім’ям в сучасному контексті, позначеному численними кризами.

Друга частина Робочого документу розглядає про пастирські питання, які стосуються родини, як от євангелізаційне значення сім’ї, приготування до подружжя, виклики та труднощі, які стоять перед сучасною родиною, включаючи кризу віри, критичні ситуації в самій сім’ї, труднощі у спілкуванні, розлучення, узалежнення, вплив міграційних процесів, бідність та боротьба за існування, консумізм та індивідуалізм, суспільні несправедливості, вплив війни на сімейне життя та багато інших проблем. Взято до уваги душпастирські вказівки стосовно важких сімейних ситуацій, наприклад, різного роду неврегульовані подружні зв’язки, одностатеві зв’язки, питання, пов’язані з визнанням недійсності подружжя тощо.

Третя частина згаданого документу присвячена відкриттю подружньої пари на життя та відповідальності батьків стосовно християнського виховання, передавання віри та християнського втаємничення як у родині, так і у важких сімейних ситуаціях.

Кардинал Балдіссері з’ясував, що деякі теми, які були позначені у Підготовчому документі, а не ввійшли в Робочий документ, будуть обговорені під час Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбудеться 2015 року.

Кардинал Петер Ердо, головний релатор-доповідач Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів, у своєму виступі наголосив на тісному зв’язку між сім’єю та подружжям, підкресливши, що Робочий документ опирається на вчення Церкви, яке пов’язане з природним правом. Він розглянув питання чого саме очікують від Церкви розлучені, які вступили у цивільний шлюб, адже не завжди йдеться тільки про уділення Святих Таїнств, а часто про їхнє поновне наближення до віри.

Архиєпископ Бруно Форте, спеціальний секретар згаданої Надзвичайної Асамблеї, присвятив свій виступ богословсько-душпастирським питанням, висвітленим у Робочому документі. Він підкреслив, що Церква, як Матір супроводжує та підтримує всіх дітей Божих, не виключаючи нікого, виявляючи до кожної людини безмежне милосердя Божого Серця. Проведенням Синоду, присвяченого сім’я, католицька Церква прагне у дійовий спосіб виявити та підтримати своє зобов’язання на служінні сім’ї та всім тим, які страждають задля труднощів чи краху подружнього життя.