Ватикан прямо забороняє створювати ради німецьким єпископам
  • Срд, 01/03/2023 - 15:02

Святий Престол ще раз нагадує німецьким єпископам, що вони не уповноважені засновувати синодальні ради. Цього разу з цього приводу виступив апостольський нунцій архієпископ Нікола Етерович під час пленарного засідання єпископату в Дрездені. Він також підкреслив, що вчення Івана Павла ІІ, який раз і назавжди вирішив, що Церква не має права висвячувати жінок, досі актуальне.

Той факт, що помісні Церкви не мають права призначати синодальні ради, «як консультативний орган, який ухвалює рішення» незалежно від єпископів, уже недвозначно зазначено в листі трьох кардиналів Пароліна, Ладарії та Уелле, схваленого Папою Римським у січні цього року. Однак, всупереч забороні Святого Престолу, голова єпископату тоді заявив, що німецькі єпископи й надалі прагнутимуть заснувати такі ради. Звідси чергове втручання Ватикану, цього разу через нунція. Архієпископ Етерович заявив, що він уповноважений ex officio уточнити, що навіть єпархіальний єпископ не може засновувати синодальні ради на рівні єпархії чи парафії.

Архиєпископ Етерович, який у минулому був генеральним секретарем Синоду Єпископів, також підкреслив, що синодальність у Церкві є радше питанням духу та стилю, ніж структур. Замість створення нових інституцій, які б загрожували подальшому розвитку бюрократії, необхідно відродити синодальний дух у вже існуючих органах та інституціях, сказав нунцій.

Говорячи про те, чому Церква не може висвячувати жінок, він посилався як на апостольський лист Івана Павла ІІ Ordinatio sacerdotalis, так і на розлогі пояснення Папи Франциска з цього приводу.