Ватикан. Рапорт Бюро Фінансової Інформації: конкретні результати міжнародної співпраці
  • Птн, 03/07/2020 - 15:17

Ватиканський орган фінансового нагляду представив звіт за минулий рік, за висновками якого стверджено нижчий від середнього рівень загрози у сфері відмивання грошей та низький – у сфері фінансування тероризму.

Протягом 2019 року ватиканське Бюро Фінансової Інформації отримало 64 повідомлення про підозрілу діяльність, з яких 55 – від організацій, над якими здійснювано нагляд і 4 від органів влади Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану. Про це йдеться в рапорті за минулий рік, в якому зазначено також те, як відбувався обмін інформацією з іноземними органами контролю, стверджуючи, що «міжнародна співпраця дала конкретні результати».

Співпраця з ватиканськими органами правосуддя

Бюро Фінансової Інформації видало 4 запобіжні заходи, між якими – блокування розрахункового рахунку. До Бюро Промотора Справедливості при Ватиканському трибуналі було передано 15 рапортів, а наприкінці 2019 року був підписаний протокол про співпрацю з цим органом з метою «зміцнити процедури та заходи» для збереження конфіденційності інформації, отриманої від закордонних органів фінансової розвідки.

Рапорт свідчить про покращення якості повідомлень про підозрілі операції, беручи до уваги також і факт надання відповідного посібника для зацікавлених структур. Коли йдеться про потенційні злочини фінансового характеру, то в більшості випадків вони стосуються іноземних суб’єктів, або ж дій, скоєних в іноземних юрисдикціях, або пов’язаних з ними. Основні потенційні злочини – це міжнародне шахрайство, включаючи фіскальне, та незаконне присвоєння коштів.

Міжнародна співпраця

Діяльність ватиканського Бюро Фінансової інформації була особливо активною на міжнародному рівні. В процедурах обміну інформацією з іноземними органами фінансової розвідки фігурували майже 370 суб’єктів. Це принесло конкретні результати завдяки аналізові складних фінансових схем, розкиданих у різних юрисдикціях. Завдяки цьому було надано важливу інформацію для Бюро Промоутера Справедливості та для іноземних партнерів. Були підписані чотири нові протоколи про співпрацю з іноземними органами фінансової розвідки, яких від 2012 року укладено вже 60.

Позитивні результати перевірки IOR

Бюро провело дві перевірки Інституту Релігійних Справ, фінансової установи Святого Престолу, яку популярно називають «Ватиканським банком». Перша, проведена в червні, стосувалася згідності технічного забезпечення із діючим законодавством у сфері платіжних послуг та існування всіх необхідних реквізитів для приєднання до європейської платіжної системи SEPA. Друга перевірка відбулася в серпні та стосувалася відповідності до вимог у сфері запобігання й протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. В обох випадках стверджено високий рівень згідності з діючими нормами.

Низький рівень загрози фінансування тероризму

В тому, що стосується протидії фінансуванню тероризму, що належить до пріоритетів, то протягом 2019 року Бюро отримало лише один сигнал, потенційно прямо або посередньо пов’язаний з цим явищем. Після належного вивчення він виявився позбавленим об’єктивних і суб’єктивних елементів, що могли би вказувати на такий рід діяльності. Таким чином, підтверджується низький рівень загрози, пов’язаної з фінансуванням тероризму.

Низький рівень внутрішніх загроз

Протягом 2019 року тричі відбулося оновлення переліку держав з високим рівнем загрози із серйозними вадами в системах запобігання та протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Загалом, Комітет Фінансової Безпеки підтвердив «нижчий від середнього рівень загрози» в сфері відмивання та низький рівень у сфері фінансування тероризму. Основні загрози пов’язані із міжнародними та транскордонними трансакціями. Зазначається, що деякі ділянки можна додатково посилити. Зокрема, йдеться про сферу пожертв, діяльності неприбуткових організацій, органів влади та публічних закупівель.

Посилення внутрішньої співпраці

У рапорті також наголошується на внутрішній співпраці з компетентними органами Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану. Дані свідчать про помітне зростання, порівняно з минулим роком, обміну інформацією й даними, що вказує на залучення цих структур у боротьбу з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму.

Запобігання ухиленню від сплати податків

Бюро Фінансової Інформації також відзначає зменшення потоку транскордонних грошей. В рапорті зазначається, що аналіз поданих декларацій не зафіксував значних аномалій чи індикаторів загрози. Таким чином, Святий Престол взяв на себе рішучі зобов’язання для того, щоб забезпечити співпрацю та обмін інформацією на міжнародному рівні з метою запобігати ухиленню від сплати податків і сприяти виконанню фіскальних зобов’язань з боку іноземних громадян і юридичних осіб, які є клієнтами Інституту Релігійних Справ. Перевірки, проведені 2019 року Бюро Фінансової Інформації, підтвердили, що впроваджені фінансовою установою заходи є, загалом, ефективними. Крім того, моніторинг не виявив значущих аномалій та потенційних загроз.