Ватикан: реставрація купола базиліки св. Петра
  • Суб, 07/03/2020 - 17:00

Повернути початкову велич і зміцнити конструкцію – мета реставрації барабана купола базиліки св. Петра, спроектованого відомими Мікеланджело Буонарроті і Джакомо делла Порта.

Риштування над ватиканською базилікою почали встановлювати ще 2 вересня 2019 р. Це було першим етапом підготовки до довгої та кропіткої роботи, яка, за попередніми прогнозами, триватиме чотири роки.

Насамперед, відреставрують фронтальну частину барабана, яку видно з площі св. Петра, щоби паломники і туристи могли якомога швидше оцінити його красу у відновленій цілісності та первинній білизні. Потім реставратори займуться внутрішньою частиною, поверненою всередину Ватикану.

Проект є останнім етапом реставрації зовнішніх елементів базиліки. У 2000 р. повернули початковий вигляд її фасаду, а з 2007 р. оновлювали бічні частини і два малі куполи – Григоріанський та Климентійський.

Реставрація має дві мети: естетичну і функціональну. Крім повернення старовинної величі архітектурної структури базиліки, йдеться про підвищення стійкості та безпеки конструкцій.

Попередню діагностику проведуть з використанням сучасного лазерного обладнання. Вона передбачає вивчення фрагментів цегли, штукатурки і сажі, перевірку громовідводу, очищення, зміцнення, захист травертинної поверхні від зовнішнього впливу. Реставратори не вибілять барабан повністю, щоб зберегти його цінну «історичну патину». Вона має стати частиною «нового вбрання», в якому купол постане перед народом, коли розберуть риштування.