Ватикан: Рішучість і прозорість в захисті неповнолітніх та допомозі жертвам педофілії
  • Чтв, 30/03/2017 - 12:59

Не зважаючи на відносно короткий період свого існування, тобто, три роки від заснування, Папська Комісія з питань захисту неповнолітніх провела вже вісім пленарних зустрічей, в той час як інші ватиканські дикастерії, зазвичай, проводять такі асамблеї або щороку, або через рік. Це свідчить про те, що питання, які належать до компетенції цього відомства, створеного Папою Франциском у березні 2014 року, належать також і до пріоритетів його понтифікату.

У комюніке за підсумками восьмої пленарної зустрічі, що відбувалася у Ватикані від 24 до 26 березня 2017 р., зазначається, що серед тем, які розглядалися під час засідань, значну частину часу було присвячено обставинам навколо відставки одного з членів комісії Мері Коллінс, яка пояснила своє рішенням незадовільною реакцією різних органів Святого Престолу на звернення жертв зловживань. Члени комісії подякували колезі за її заанґажування та запевнили у своїй підтримці її праці на користь постраждалих та запобігання, як також склали подяку за готовність співпрацювати у приготуванні формаційних курсів для нових єпископів та для відомств Римської Курії.

Комісія одностайно висловилася про необхідність пошуку «нових шляхів» для того, щоб її праця була артикульованою разом з жертвами зловживань, й чимало ідей сформульовано й проаналізовано для того, щоб представити їх до уваги Святішого Отця. Наголошується на важливості «безпосередньої відповіді» постраждалим, якщо вони пишуть до органів Святого Престолу, адже уважність до кореспонденції та «давання невідкладних й особистих відповідей є складовою поступу в прозорості». Комісія усвідомлює, що це завдання є особливо вимогливим, беручи до уваги «природу такої кореспонденції», а тому вирішено надати Папі до розгляду й деякі рекомендації щодо цього.

«Заохочувані Папою Франциском», члени Комісії, як зазначається у комюніке, «й надалі трудяться з метою надання допомоги місцевим Церквам в здійсненні їхньої відповідальності за захист неповнолітніх», відвідуючи єпископати на місцях, а також приймаючи ієрархів, що приїжджають до Ватикану в рамках візитів “Ad Limina”. У цьому контексті наголошується на важливості «Напрямних ліній», опрацьованих цим відомством і підтриманих Папою Франциском.

Важливе місце в діяльності Папської Комісії захисту неповнолітніх займає формаційна діяльність. Зокрема, ця пленарна зустріч збіглася із семінаром, організованим Центром Захисту Неповнолітніх при Папському Григоріанському Університеті та Конгрегацією Католицької Освіти. У заході, зосередженому на ситуації в Латинській Америці, взяли участь понад 150 достойників, між якими – Державний Секретар Святого Престолу кардинал П’єтро Паролін та керівники різних ватиканських відомств.