Ватикан розкрив технологію забарвлення диму, який сповіщає про підсумки виборів Папи
  • Срд, 13/03/2013 - 11:10

Ватикан розкрив технології, завдяки яким вдається отримувати потрібний колір диму, який інформує віруючих про хід виборів нового Папи Римського, повідомляє УНІАН з посиланням на сайт Святого Престолу.

За традицією, дим, що йде з труби Сікстинської капели, інформує віруючих про те, чи обрано нового предстоятеля Римо-Католицької Церкви. Якщо дим чорний - голосування поки не принесло результату, якщо білий - новий Папа обраний. Однак, в сучасній історії було кілька випадків, коли за кольором диму важко було визначити підсумок голосування. Тому, починаючи з конклаву, який відбувся в 2005 році, для виробництва диму різного кольору використовують спеціальний пристрій, в якому спалюють ретельно підібраний набір речовин. Щоб з труби пішов чорний дим, використовують суміш перхлорату калію, антрацену (кристали, одержувані з кам'яновугільної смоли) і сірки. Для білого диму в пристрої спалюють бертолетову сіль, лактозу і каніфоль.

До 2005 року для того, щоб отримати чорний дим палили смолу, а для білого диму - сиру солому.

За підсумками першого засідання конклаву 12 березня з труби на даху Сікстинської капели Апостольського палацу у Ватикані пішов чорний дим.

Джерело: РІСУ