Ватикан: саміт з питань торгівлі людськими органами та трансплантаційного туризму
  • Втр, 07/02/2017 - 21:27

Протягом двох днів, 7 і 8 лютого 2017 р., Папська Наукова Академія проводить у Ватикані саміт з питань торгівлі людськими органами та трансплантаційного туризму. Як стверджують організатори заходу, вже протягом трьох десятиліть ця проблема викликає занепокоєння Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Ще 1987 року ВООЗ висловила свою стурбованість з цього приводу, а 21 травня 2010 року прийняла резолюцію, в якій її держави-члени заявили, що зростаюча «корисність трансплантації людських клітин, тканин та органів у різних обставинах, як в країнах з недостатніми ресурсами, так і в країнах з високим рівнем життя», повинна міцно ґрунтуватися на «принципах людської гідності і солідарності, які засуджують торгівлю частинами тіла для трансплантації та визискування найбідніших і найуразливіших груп населення та торгівлю людьми, що є результатом таких дій».

Торгівля органами порушує принципи справедливості, рівності та пошани до людської гідності, оскільки це спричиняє не тільки продаж органів, а й тому, що це стало однією з форм рабства, що експлуатує підневільних працівників, мігрантів та біженців, що втікають від геноциду в своїх країнах, ув'язнених, неповнолітніх, тобто всіх безпорадних і знедолених.

Для Папи Франциска, який знає про цю трагедію, викорінення цієї нової форми рабства стало однією з головних цілей його понтифікату. У вересні 2014 року Святійшому Отцеві була представлена докладна інформація про торгівлю органами.

Торгівля органами і трансплантаційний туризм обумовлені нестачею органів для пересадки. Згідно розрахунків ВООЗ, з 1 мільйону необхідних, щорічно проводиться тільки 10% (120 000) пересадок.

Незаконна торгівля органами триває в цілому світу, зокрема, в Азії, Мексиці та інших країнах Латинської Америки, Єгипті, Пакистані, Індії. Туди приїжджають люди в пошуку органів для пересадки з Канади і США, з країн Західної Європи, Австралії і країн Перської затоки, таких як Саудівська Аравія, Кувейт та Емірати. Іран відомий тим, що місцевий уряд підтримує торгівлю людськими органами.

Мета цьогорічного саміту Папської Наукової Академії полягає в тому, щоб подати широкий опис трансплантаційного туризму і торгівлі органами в світі,

підготувати спільну заяву; привернути увагу до даних проблем державних службовців, прокурорів, слідчих, суддів та журналістів, які могли б сприяти боротьбі з незаконною торгівлею органами спільно з професіоналами трансплантації, а також зібрати прихильників боротьби з незаконним обігом органів і трансплантаційним туризмом та звернутися до керівників сфери охорони здоров'я з проханням заборонити торгівлю людськими органами, як форму людського рабства.

Учасники саміту сподіваються, що їм вдасться підвищити обізнаність в суспільстві щодо масштабів і серйозності цієї сучасної проблеми та закласти основи для моральних і відповідних рішень, заснованих на пошані до людської гідності, свободи, справедливості й миру.