Ватикан: сім’я будує Церкву, але сьогодні потребує допомоги
  • Срд, 15/07/2020 - 13:04

Пандемія коронавірусу змушує Церкву серйозно розпізнати виклики, з якими вона стикається, а також дорогоцінні перли, які Господь дав нам для побудови Церкви. «Безперечно, найціннішою з цих перлин є сім'я», – сказала у відеопосланні до колумбійських єпископів заступниця секретаря ватиканської Дикстерії у справах мирян, сім'ї та життя. Вона нагадала, що під час епідемії саме в сім’ях суспільство знайшло свої найважливіші ресурси. Сім'ї довели, що вони можуть бути відповідальними, виявляти підтримку та солідарність, ділитися тим, що мають. Вони також є основою для економічного, соціального та освітнього розвитку. «Однак вони самі собі не допоможуть», – сказала Габріелла Гамбіно.

Звертаючись до єпископату Колумбії, вона наголосила, що сім’ї розраховують на допомогу Церкви, включаючи відновлення душпастирства сімей. Це повинно проявлятися в кращій підготовці молодих поколінь до шлюбу і водночас у постійному супроводі подружніх пар, особливо в найскладніших для них моментах, – каже Габріелла Гамбіно.

«Душпастирство сімей мусить вистояти, зіткнувшись з великим викликом, мусить показати новим поколінням, що сім’я – це не лише великі зусилля та проблеми, але радість, дорога покликання та щастя. Ми занурені в індивідуалістичне суспільство, яке вчить наших дітей, що вони не можуть дивитися з довірою в майбутнє, боячись одружуватися та народжувати дітей, незважаючи на їхнє бажання любові та щастя. (...) Однією з найбільших турбот сім'ї сьогодні є освіта. Я кажу це як мати п'яти дітей. Ми повинні присвятити всі свої зусилля, щоб зрозуміти, як ми можемо допомогти батькам перед викликами суспільства, в якому домінує техніка, яка відчужує молодь від справжніх міжособистісних стосунків, а також такий спосіб переживання сексуальності, який не допомагає їм зрозуміти важливість тіла у шлюбі та сім'ї».

За словами Габріелли Гамбіно, ще досі недостатньо зроблено, щоб підготовка до таїнства шлюбу стала справжнім катехуменатом. Водночас Церква повинна допомагати молодим людям будувати свою сім’ю на скелі. Рішення одружитися, народити і виховати дітей – це не те саме, що вибрати професію чи придбати нове житло. Шлюб – це покликання і місія. Допоможіть нам розповісти про це нашим дітям – попросила колумбійських єпископів заступниця секретаря ватиканської дикастерії.