Ватикан: спеціальний доступ до базиліки Святого Петра для молільників
  • Срд, 29/03/2023 - 11:41

У співпраці між італійською поліцією та ватиканською жандармерією організовано спеціальний доступ до базиліки для вірних, які приходять помолитися або приступити до таїнств.

 

Базиліка Святого Петра у Ватикані кожного дня приймає велику кількість паломників і туристів. Оскільки вимоги безпеки передбачають контроль через рамки металошукачів і перевірку на наявність небезпечних предметів, здійснювані агентами Інспекторату при Ватикані Італійської поліції, в пікові години доводиться стояти у довгих чергах. Щоби полегшити доступ до храму для тих, хто хоче помолитися, посповідатися чи взяти участь у Святій Месі, від вівторка, 28 березня 2023 р., на площі Святого Петра в експериментальному порядку організовано спеціальний пропускний пункт, призначений для паломників і молільників.

Ініціатива здійснюється завдяки співпраці між інспекторатом поліції, ватиканською жандармерією та губернаторством Держави-Міста Ватикану. Маршрут для тих, хто потраплятиме до базиліки в рамках цієї ініціативи, пролягає через праву наву і передбачає доступ до найважливіших духовних місць, як статуя Пієта, вівтар святого Івана Павла ІІ, каплиця для адорації Найсвятіших Тайн, простір, призначений для сповіді, катедральний престол і каплиця святого Йосифа для участі в Святих Месах, з виходом із базиліки через крипту. Також і ті, хто входитиме до базиліки як турист, матиме можливість потрапити до «молитовних» місць, скориставшись відповідники переходами.

«Ми відкриваємо на випробувальний період цей пріоритетний маршрут, щоби дати вірним, молитовним групам і паломникам можливість приходити до базиліки Святого Петра на молитву й брати участь в таїнствах у полегшений спосіб, без необхідності очікувати в довгих чергах. Відповідно до бажання Святішого Отця ми хочемо повернути святині якнайбільший доступ для духовного, літургійного та богослужбового життя», – пояснив архипресвітер базиліки кардинал Мауро Ґамбетті.