Ватикан: сповідь, молодь, віра й розпізнавання покликання
  • Суб, 28/04/2018 - 06:58

«Сповідь, молодь, віра і розпізнавання покликання» – під такою назвою 26-27 квітня 2018 року у Ватикані проведено конференцію, організовану Апостольською Пенітенціарією в рамках приготування до ХV Звичайної Генеральної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбуватиметься у жовтні цього року й матиме наступну тему: «Молодь, віра та розпізнавання покликання». Метою зустрічі є зробити внесок в обдумування теми Синоду, зокрема, нагадуючи та поглиблюючи центральну роль Святого Таїнства Примирення в духовному життi та життєвих пошуках молодих християн. Ніде так, як на сповіді, християнин відчуває ніжність Божої любові, відчуває себе дедалі більше любленим і заохоченим до того, щоб з відновленою сміливість прямувати життєвим шляхом.

Доповідачі, представники різних складових частин церковного світу, розглянули тему сповіді молоді з різних точок зору. Представлено огляд соціально-культурного контексту, в якому сучасна молодь живе вірою, вказано на спокуси, яким вона повинна протистояти, труднощі, які потрібно подолати як на духовному, так і на матеріальному рівнях, виклики, пов’язані з прийняттям Ісуса Христа в своє життя та звіщення Його світові, а також пошуку переконливих способів комунікації, щоб розповідати про Христа в сучасному світі. Особливо зворушливими були свідчення тих, які пережили особистий досвід навернення й покликання Богом, наголошуючи на важливості Святої Тайни Сповіді в їхньому житті.

На останній зустрічі йшлося про опрацювання душпастирських напрямних, корисних для Церкви, – засобу Божого милосердя, – щоб авторитетно та вірогідно звіщати молоді Христову любов.

Монсеньйор Кшиштоф Никєль, регент Апостольської Пенітенціарії, в інтерв’ю для ватиканського часопису «L'Osservatore Romano» вказав, що потрібно зрозуміти, що відбувається у внутрішньому світі молодих людей, що безпосередньо стосується їхніх взаємин з Богом. Він наголосив, що сповідники, які є також і вихователями совісті, мають неймовірну можливість зустрітися з молодіжним світом, в якому багато прекрасного, але також чимало поганих, сумних ситуацій, які турбують молодих людей і змушують їх страждати. «Нерідко вони розчаровані або нездатні позитивно дивитися на майбутнє. Отримуючи сакраментальне прощення гріхів, вони зустрічаються з ніжністю милосердної Божої любові й відчувають заохоту слідувати за Ісусом у повсякденності життя», – зауважив священик.

Регент Апостольської Пенітенціарії підкреслив, що Таїнство Сповіді та іспит сумління мають невід'ємне значення для духовного життя молоді й розпізнавання ними Божої волі щодо власного життя. «Покірна, щира й регулярна сповідь допомагає зрозуміти себе самих, збагнути, ким ми є насправді, наскільки Бог нас любить і щиро бажає нашого щастя, шануючи нашу свободу й чекаючи нашого "так" у відповідь на Його волю. Сповідь допомагає нам зростати в чеснотах, зміцнюватися в духовній боротьбі, з кожним днем дедалі більше довіряти Богові та прямувати вперед шляхом святості».