Ватикан визнав Міжнародну асоціацію екзорцистів
  • Чтв, 03/07/2014 - 15:01

Конгрегація у справах духовенства затвердила статут Міжнародної асоціації екзорцистів, що налічує близько 250 екзорцистів із 30-ти країн світу. Це товариство існує ще від 1993 року, а тепер нарешті отримало офіційний статус у структурі Церкви. На чолі цієї асоціації Ватикан затвердив о. Габріеля Аморта.

Затвердження статуту Міжнародної асоціації екзорцистів відбулося 13 червня  2014 року у відповідності до Канону 322, п.1 Кодексу Канонічного права. Тож тепер МАЕ є приватною міжнародною асоціацією вірних у відповідності до Канону 116, п.2 і має всі права та обовʼязки, зазначені в Кодексі.

Ініціатором створення асоціації екзорцистів був о. Габріель Аморт, священик із Товариства св. Павла. Наприкінці минулого століття окультні практики ставали все більш поширеними, і все більша кількість вірних відчували себе під загрозою чи у страсі, тому звертались до екзорцистів. Тоді в о. Габріеля виникла ідея обʼєднати екзорцистів заради того, щоб ділитись досвідом та роздумами для того, щоб бути здатними надавати більш конкретну і ефективну поміч тим, хто звертався до них про допомогу. Таким чином 4 вересня 1991 року була створена Італійська асоціація екзорцистів. У 1993 році о. Аморт та інші італійські екзорцисти відвідали конференцію, організовану французьким екзорцистом Рене Шенезу та теологом Рене Льоронта. Такі ж зустрічі було проведено згодом в Африці і в Італії. У 1994 році отці-екзорцисти домовились проводити зустрічі такого плану що два роки. Отця Аморта обрали главою організаційної структури, і було написано чорнову версію статуту міжнародної організації.

Як зазначив в інтервʼю для «L’Osservatore Romano»  римський екзорцист о. Фраческо Бамонте, затвердження статуту МАЕ у Ватикані «є причиною для радості не лише для нас, членів асоціації, але й для усієї Церкви». «Бог кличе декотрих священиків до такого цінного служіння екзорцизму та звільнення, даючи їм завдання супроводжувати» тих людей, які потребують особливої духовної і пастирської уваги «із покорою, вірою і милосердям», надаючи їм підтримку та підбадьорюючи їх на шляху визволення і відновлення надії.

Глава МАЕ о. Габріель Аморт зазначив, що він сподівається на те, що священики глибше усвідомлять собі драматичну ситуацію, яку часто ігнорують і недооцінюють. «Екзорцизм є однією з форм милосердя та допомоги тим, хто страждає; він без сумніву є частиною добрих діл як для тіла, так і для душі», – зазначає він.