Ватикан задоволений прийняттям угоди ООН про торгівлю зброєю
  • Чтв, 04/04/2013 - 14:44

Важливим результатом назвав Ватикан прийняття ООН безпрецедентної угоди про торгівлю конвенціональною зброєю. Це перша міжнародна угода, що регулює торгівлю конвенціональною зброєю, обсяг продажів якої оцінюється в 70 млрд доларів на рік. Після того, як вона набуде чинності, ця угода стане першим міжнародним документом, який встановлює стандарти міжнародної торгівлі зброєю дотримуючись прав людини, задля запобігання військових злочинів і захисту цивільного населення.

«Це дуже важливий результат з історичного погляду. Він показує, що постулати, про які йдеться в Католицькому соціальному вченні, відображаються в цій угоді в політичній та дипломатичній площині – говорить Вітторіо Альберті з Папської Ради «Iustitia et Pax». – Важливо, що запровадили термін легальності там, де його взагалі не брали до уваги. Отже, ця угода є також важливою з погляду цивілізації. Дуже важко говорити про права людини, гідність людської особи, коли йдеться про зброю. Треба йти на компроміс, що не означає тепер нічого негативного. Звичайно, можна було б зробити більше, але я переконаний, що їм вдалося досягти історичного порозуміння».

Організації прав людини, які вже давно добивалися цього документу, визначили проект найбільш амбітною спробою зупинити незаконні поставки зброї, яку використовують у насильницьких конфліктах у всьому світі. Підраховано, що в результаті застосування зброї щодня у цих конфліктах вбивають близько двох тисяч осіб.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va