Ватикан закликав забезпечити право на загальний доступ до води
  • Суб, 01/06/2013 - 20:25

Гарантування всім на планеті продовольчої безпеки, водопостачання, санітарії та здоров'я, є "не лише очевидною необхідністю, але й моральним імперативом", наголосив Архиєпископ Френсіс Чулікат, постійний спостерігач Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй під час засідання Робочої групи щодо цілей сталого розвитку, які ООН постановила осягнути до 2015 року. З кожним роком зростає кількість жертв голоду і недоїдання, що пов'язане з такими захворюваннями, як СНІД, малярія і туберкульоз, зауважив ватиканський дипломат. "Майже мільярд наших братів "ідуть спати голодними кожного дня", додав він.

 

Як повідомляє Радіо Ватикану, Архиєпископ назвав "скандалом" "моральну і гуманітарну криза", результатом якої є спекулятивна фінансова політика та недопущення до ринків виробників із країн, що розвиваються. По-справжньому "гротескним видовищем", – зазначив представник Ватикану, – є знищення продовольства з метою збереження високих цін на ринку для виробників, насамперед із розвинених країн. Єрарх назвав це "недобросовісною практикою", метою якої є економічний дохід, який на своїй шкурі відчувають ті, хто помирає від голоду. При такому підході, наголосив Архиєпископ Чулікат, "ми не можемо собі уявити побудову більш процвітаючого та багатого світу".

 

Ще однією темою є проблема питної води та санітарії, що має бути гарантовано всім, як "загальне право людини", у той час як сьогодні, – заявив постійний спостерігач Святого Престолу, – більше 800 млн. людей не мають доступу до водних ресурсів, а мільйонам інших не гарантоване безпечне і систематичне користування ними. Звідси також нагальна необхідність створення "компетентних органів на регіональному та транснаціональному рівнях для спільного, комплексного та справедливого управління спільними ресурсами, такими як вода, а також для визначення особистої, правової та фінансової відповідальності тих, хто заважає і перешкоджає доступу до питної води для всіх", – зазначив ватиканський дипломат.