Ватикан заохочує індуїстів розвивати міжлюдські відносини в дусі «культури солідарності»
  • Птн, 01/11/2013 - 15:03

Безпека і мир в локальному, національному та міжнародному вимірі значною мірою визначаються міжлюдськими відносинами. На це звертається увага у традиційному посланні Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу на свято Дівалі. Свою головну урочистість індуїсти цього року будуть відзначати 3 листопада.

Ватиканська дикастерія нагадує визнавцям індуїзму, що незважаючи на розділяючі нас етнічні, культурні, релігійні чи ідеологічні відмінності, усі ми належимо до однієї людської родини. «На жаль, зростання у суспільстві матеріалізму та відкинення найглибших духовних і релігійних цінностей супроводить небезпечна тенденція приписувати однакову цінність матеріальним речам і міжлюдським відносинам», – йдеться у посланні Папської Ради у справах міжрелігійного діалогу.– «Таким чином людська особа перестає бути «кимось» і стає «чимось», що можна відкласти на сторону на свій розсуд. Щобільше, індивідуалістичні тенденції створюють фальшиве почуття безпеки, сприяючи тому, що Папа Франциск охарактеризував терміном «культура виключення» чи «культура відкинення» і «глобалізація байдужості». Поширення «культури відносин» і «культур солідарності» є завданням для усіх народів».

Також у посланні цитуються слова Святішого Отця, виголошені в Ріо-де-Жанейро: «Культура солідарності полягає в тому, щоб в іншій людині бачити не конкурентао, а брата. Усі ми є братами!». Також наводяться його слова з цієї ж подорожі, що культура солідарності повинна бути «результатом спільних зусиль усіх заради спільного добра».

За матеріалами pl.radiovaticana.va