Ватикан засуджує осквернення і нищення релігійних символів і книг
  • Суб, 15/07/2023 - 13:41

Тимчасовий повірений у справах місії Святого Престолу при ООН в Женеві виступив на 53-й сесії Ради з прав людини під час дебатів про зростання кількості навмисних і публічних актів релігійної ненависті, закликавши, серед іншого, не зловживати даром свободи вираження поглядів.

«Святий Престол найрішучішим чином засуджує осквернення, знищення або неповагу до релігійних об'єктів, символів та місць поклоніння», – йдеться у виступі тимчасово повіреного у справах Постійного Представництва Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організаціях в Женеві монсеньйора Девіда Путцера в рамках 53-ї чергової сесії Ради з прав людини під час дебатів, присвячених обговоренню актів релігійної ненависті, що проявилися в оскверненні священних книг.

У цьому контексті в заяві наводяться слова Папи Франциска, сказані в одному з останніх інтерв’ю, коли він наголошував, що «будь-яка книга, яку народ вважає священною, повинна шануватися з поваги до віруючих, а свобода вираження поглядів ніколи не повинна використовуватися як привід для зневаги до інших».

Релігійна віра, як підкреслив ватиканський дипломат, є «вираженням пошуку людиною істини, сенсу і мети в житті», а тому «навмисна образа релігійних переконань, традицій або священних предметів є посяганням на людську гідність віруючої людини». Водночас, потрібно усвідомлювати, «що зловмисники часто вчиняють акти релігійної нетерпимості, зловживаючи дорогоцінним даром свободи вираження поглядів, щоб спровокувати непропорційну реакцію». Щодо цього він наголосив, що «справжня віра, заснована на глибоких істинах, дозволяє віруючим зносити образи і навіть прощати». «Насправді, віруючі люди відіграють важливу роль у побудові світу, який підтримує і захищає людську гідність, захищає права людини і сприяє загальному благу», – підсумував монсеньйор Путцер.