Ватикан: звіт Управління фінансової інформації за 2017 рік
  • Суб, 28/04/2018 - 22:59

У п’ятницю, 27 квітня 2018 р., у Ватиканському прес-центрі відбулося представлення звіту за минулий рік ватиканського Управління фінансової інформації – контрольного органу, створеного Папою Венедиктом XVI 30 грудня 2010 року, покликаного запобігати відмиванню грошей та фінансуванню тероризму.

«2017 рік був роком укріплення та нормалізації нашої інституційної діяльності», – зазначив, представляючи звіт, Президент Управління фінансової інформації Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану Рене Брюльгарт. Під час прес-конференції підкреслено зменшення кількості повідомлень про підозрілі операції: якщо 2016 року було отримано 207 таких вказівок, то минулого – лише 150.

«Цю тенденцію можна сприймати як позитивну, – зазначив Томмазо Ді Руцца, директор УФІ, – оскільки, паралельно, зросла якість цих сигналів, що свідчить про зростання усвідомлення та посилення контрольних функцій з боку сигналізуючих інституцій». Протягом 2017 року, як читаємо у звіті, 8 рапортів було передано до Офісу Ватиканського Промоутера справедливості для проведення подальших розслідувань компетентними правоохоронними органами.

«Беручи до уваги унікальність юрисдикції, ключовим елементом діяльності Управління фінансової інформації є міжнародна співпраця», – зазначив Томмазо Ді Руцца, розповівши про те, що управління протягом попереднього року підписало 19 протоколів про порозуміння з аналогічними закордонними інституціями, а також у понад 250 випадках відбувся обмін відповідною інформацією. Крім того, регуляторні рамки були додаткового посилені впровадженням норм, які стосуються даних та інформації, що супроводжують грошові та банківські перекази.