Ватиканська дипломатія нагадала в ООН про права корінних народів
  • Чтв, 18/09/2014 - 15:58

Соціальні, особисті та духовні потреби 370 мільйонів представників корінних народів в 90 країнах у всіх регіонах світу здавна хвилюють Святий Престіл,- наголосив у ході 27-ої сесії Ради з прав людини ООН Архиєпископ Сільвано Томазі. Ватиканський дипломат 17 вересня 2014 р. в Нью-Йорку нагадав думку Святого Престолу, що всі можливі міжнародні ініціативи повинні бути натхненні принципом поваги до самобутності і культури корінних громад, враховувати їхні традиції, вірування і здатність самостійно вирішувати свою долю у співпраці з національною владою.

У той же час, права людини та основні свободи корінних народів, на жаль, продовжують порушуватися, зазначив представник Святого Престолу в ООН, в тому числі шляхом системної дискримінації та усунення від політичної та економічної влади, відсутності належного доступу до правосуддя та освіти, через війни та екологічні катастрофи. Більш того, часто захисники прав корінного населення піддаються переслідуванням і репресіям. Архиєпископ Томазі нагадав про негативні і руйнівні наслідки для корінних народів діяльності транснаціональних корпорацій, передусім, у видобувних галузях.

 Єрарх звернув також увагу на питання захисту інтелектуальної власності на культурну та фольклорну спадщину корінного населення.

 Представник Апостольської Столиці запропонував пряме включення корінного населення "в процеси прийняття рішень, пов'язаних з управлінням природними ресурсами на їх території", "усунення будь-яких спроб його маргіналізації", гарантування "його законних вимог у соціальній та культурній сферах, галузі охорони здоров'я", "примирення між корінними народами та спільнотами, в яких вони живуть".