Ватиканська дипломатія підвела підсумки року
  • Срд, 13/01/2016 - 12:19

Святий Престіл підтримує дипломатичні відносини з 180 державами. До них потрібно додати Європейський Союз і Мальтійський Орден, а також Постійне представництво Палестини. Що стосується міжнародних організацій, 4 червня 2015 року Святий Престіл став спостерігачем при Карибському співтоваристві (CARICOM).

Посольства 86 країн при Святому Престолі мають свої осідки в Римі, в тому числі Європейського Союзу та Суверенного Військового Мальтійського Ордену. Посли інших країн працюють за сумісництвом і мають свої осідки в інших державах.

В минулому році  Беліз, Буркіна-Фасо і Екваторіальна Гвінея відкрили при Святому Престолі свої окремі представництва. У Римі також розташовані представництва Палестини, Ліги арабських держав, Міжнародної організації з міграції та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

У 2015 р. були підписані чотири угоди: 1 квітня - Конвенція між Святим Престолом і урядом Італійської Республіки в питаннях оподаткування; 10 червня - Угода між Святим Престолом, також від імені та за дорученням держави Ватикан, і Сполученими Штатами Америки про сприяння дотриманню міжнародних податкових зобов'язань та реалізації закону про оподаткування іноземних рахунків (FATCA); 26 червня - Глобальний договір між Святим Престолом і Державою Палестина; і 14 серпня -  Угода між Святим Престолом та Демократичною Республікою Східний Тимор про правовий статус Католицької Церкви.

Крім того, 22 червня 2015 р.  було ратифіковано Угоду між Святим Престолом і Республікою Чад про правовий статус Католицької Церкви, яка була підписана 6 листопада 2013р.; 10 вересня 2015 р. був підписаний меморандум про взаєморозуміння між Державним Секретаріатом Святого Престолу та Міністерством закордонних справ Держави Кувейт про проведення двосторонніх консультацій.