Ватиканська обсерваторія проводить семінар про метеорити
  • Чтв, 13/09/2018 - 10:15

Щодня з неба падають метеорити й інші предмети позаземного походження, їх також доправляють на Землю космічні місії. Вони вимагають догляду й аналізу. Про те, що роблять з камінням з космосу, допоможе дізнатися семінар, організований Ватиканською Обсерваторією

Від 10 до 13 вересня 2018 р. у папській резиденції в Кастель Ґандольфо проходить перший свого роду семінар про догляд за метеоритами і предметами позаземного походження. У заході, організованому Ватиканською Обсерваторією, що розташована на території літньої резиденції Вселенських Архиєреїів, беруть участь хранителі предметів космічного походження з усього світу для того, аби обмінятися ідеями та обговорити нові можливості їхнього внеску в науку.

Міжнародний досвід

Представники 27 наукових інституцій, що прибули з країн Європи, США, Канади, Марокко, Росії та Японії, опікуються не тільки колекціями метеоритів, але й такими зразками, як каміння з Місяця, зібрані космічною місією «Apollo» (NASA), та екземпляри з астероїду «25143 Itokawa», доставлені на Землю космічним апаратом Японського агентства аерокосмічних досліджень «Hayabusa».

«Спільнота кураторів протягом багатьох років намагалася організувати спільну діяльність», – зазначив брат Роберт Маке, ТІ, куратор ватиканської колекції метеоритів і один з організаторів семінару. «Цей семінар є чудовою можливістю для нас, – додав він, – і я дуже радий та задоволений тим, що Ватиканська Обсерваторія може провести таку важливу зустріч». Семінар фінансується Ватиканською Обсерваторією та Товариством дослідження метеоритів.

«Це буде гарною нагодою для ознайомлення з різними колекціями та способами їхнього збереження», – зазначив Людовік Ферріер, куратор метеоритів Музею природничої історії у Відні та координатор семінару. Він додав, що під час семінару обговорюватимуться такі теми, як історичні аспекти, майбутні місії та збереження зразків, зібраних ними, відповідні технічні виклики і поточні проблеми.

Зберегти і зробити доступними для науки

Окрім обміну інформацією про колекції, якими вони опікуються, куратори розглядатимуть також питання, що цікавлять всю наукову спільноту досліджень метеоритів: розміщення метеоритів для досліджень; правові питання власності та придбання; реєстрація та обмін інформацією про зразки та дослідження, проведені на них; розширення колекцій для кращого служіння науковій спільноті та збереження зразків для майбутнього.

«Одна з головних цілей збереження полягає в тому, щоб вчинити їх доступними для науки на кілька поколінь», – наголосив Людовік Феррір. «Протягом багатьох років хранителі метеоритів змушені були займатися цим самостійно, – зазначив брат Макке, – Тепер ми нарешті збираємося як спільнота».

Метеорити можна побачити щодня, а заплановані космічні місії будуть збирати дедалі більше екземплярів. Майбутнє також обіцяє нові і кращі інструменти для їхнього дослідження. Куратори повинні планувати майбутнє, і ця зустріч, ні їхню думку, допоможе їм це зробити.