Ватиканська Педіатрична лікарня «Bambino Gesù»: з Риму до периферій світу
  • Суб, 30/12/2017 - 18:27

Головний осідок ватиканської педіатричної лікарні «Bambino Gesù» (Дитятка Ісуса) розташований в серці Риму, але вона здійснює свою діяльність в різних країнах світу. Медичний заклад був заснований 1869 року, а в 1924 його подарували Святому Престолові. Тепер це найбільша педіатрична поліклініка і науково-дослідний центр у Європі, місце оздоровлення для багатьох дітей не тільки з Італії, а й з інших країн.

Щороку понад 27 тисяч дітей проходять тут стаціонарне лікування, 80 тисяч отримують невідкладну медичну допомогу і понад мільйон з половиною дітей отримують амбулаторні послуги. 13,5% маленьких пацієнтів походять з інших країн, більшість з них – це діти іммігрантів. Є також діти, що приїжджають з різних країн світу, також з України, для того, щоб отримати тут особливе лікування.

Окрім лікувальної діяльності, медичний заклад дбає про помешкання для сімей, що приїжджають здалеку, діти яких змушені проходити довготривале лікування. Завдяки підтримці з боку різних асоціацій, фундацій та готелів, лікарня забезпечує безкоштовне проживання понад 3700 сім’ям щороку, із загальною тривалістю у понад 93 тисяч діб.

Педіатрична лікарня «Bambino Gesù» підтримує і співпрацює з медичними закладами у різних країнах світу: Камбоджа, Центральноафриканська Республіка, Йорданія, Сирія, Палестина, Грузія, Росія, Китай та Ефіопія. Про різні види діяльності лікарні в інтерв’ю для «VaticanNews» розповіла її директор Маріелла Енок.

Вона зазначила, що останніми роками медичний заклад проводить багато наукових досліджень, спрямованих на лікування нових та складних захворювань. Вони стараються ділитися результатами цієї діяльності, насамперед, з медичними закладами бідних і віддалених країн та регіонів. Таким чином, за словами медика, лікарня виконує своє завдання бути католицькою, тобто вселенською. Прикладом такої діяльності є співпраця з лікарнею у Маямі, де була організована платформа для підготовки медичного персоналу для країн, де важко організувати регулярне навчання місцевих медиків.

Директор лікарні «Bambino Gesù» розповіла також про співпрацю з педіатричною лікарнею у столиці Центральноафриканської Республіки Банґі́, яку відвідав Папа Франциск у 2015 році. Вона зазначила, що Святіший Отець доручив їй «привести у гідний стан місцеву лікарню» і виділив кошти для цього. Найбільшою проблемою, за словами Маріелли Енок, була відсутність медичного персоналу, але вона не хотіла запрошувати медиків з Італії, натомість, обрала шістнадцять місцевих лікарів, для яких організувано вишкіл і професійну підготовку. Вона вважає, що це є найкращий спосіб допомагати бідним країнам розвиватися. Подібну діяльність лікарня «Bambino Gesù» проводить у Китаї, в Грузії, Сирії та Йорданії.

На завершення Маріелла Енок пояснила, чому лікарня має так багато пацієнтів з інших країн. «На мою думку, це єдиний спосіб показати, що ця лікарня вкорінена в Євангелії, – підкреслила вона. – Ми нікого не відкидаємо: до нас прибувають усі, кому ми можемо дати надію. І їх насправді багато, тому що є чимало потребуючих. І чим більше поширюється розголос про те, що ми приймаємо іноземців, тим більше пацієнтів прибуває. Нещодавно були успішно проведені хірургічні розділення двох копій сіамських близнюків, однієї з Бурунді, а іншої з Алжиру». Такою, за словами Маріелли Енок, є історія лікарні сьогодні: лікарні, яка завжди повинна зростати в ділянці наукових досліджень, лікарні, що повинна лікувати і піклуватися про всіх.