Ватиканські фінанси: «фінансова розвідка» опублікувала звіт про підозрілі операції
  • Втр, 16/05/2017 - 20:20

Обмін інформацією з органами фінансового контролю зростає, кількість підозрілих операцій значно зменшується – такі короткі висновки можна зробити зі щорічного звіту Служби фінансової інформації Святого Престолу.

У 2016 році AIF («Autorità di informazione finanziaria» – «Служба фінансової інформації», орган Святого Престолу, який має ті самі функції, що й служби фінансових розвідок) надіслала в Управління промотора справедливості (прокурора) Трибуналу Держави-міста Ватикан 22 повідомлення про потенційну загрозу відмивання грошей і 207 повідомлень про підозрілі операції. Про це йдеться у щорічній доповіді AIF, представленій 16 травня 2017 року в прес-центрі Святого Престолу. «Це не обов'язково означає, що виявлено 22 випадки відмивання грошей у державі Ватикан, – зауважив Томмазо ді Руцца, директор AIF, відповідаючи на запитання журналістів. – Кожне повідомлення, яке AIF надсилає промоторові справедливості, потрібно сприймати як підозру, яка вимагає додаткового розслідування».

Інша особливість, помітна у звіті AIF за 2016 рік, – це зростання обміну інформацією на міжнародному рівні: минулого року було зроблено 837 запитів, з яких 721 – іноземними урядами на прохання AIF, а 116 – AIF на прохання закордонних партнерів. Загалом відповідні інформаційні потоки зросли на на 220%.

Реформа фінансової системи Святого Престолу ще триває, але навіть зараз можна говорити про певні досягнення, які й демонструє нинішній звіт, зауважив під час прес-конференції президент AIF Рене Брульхарт.