Ватиканські Музеї готуються до відкриття: віртуальність не замінить дійсність
  • Суб, 09/05/2020 - 18:24
«Дивимося у майбутнє з довір’ям», – зазначає Генеральний Секретар Губернаторства Ватикану, розповідаючи про підготовку до відкриття для відвідувачів Ватиканських Музеїв.

Віртуальні тури будуть посилюватися, але «існує величезна потреба реальності». На цьому в інтерв’ю для Vatican News наголошує єпископ Фернандо Верґес Альзаґа, Генеральний Секретар Губернаторства Держави-Міста Ватикану, розповідаючи про підготовку до відкриття Ватиканських Музеїв для відвідувачів. «Не забуваймо, – додає він, – що саме люди роблять музеї живими, і лише дійсне відчуття музею оживляє людину. Віртуальність ніколи не зможе замінити дійсність: щоб насолоджуватися мистецтвом, потрібні очі та серце».

В Італії наближається дата відкриття музеїв, і в цьому контексті також Ватиканські Музеї готуються відчинити свої двері для відвідувачів. Однак, доступ на першому етапі буде можливим лише за попереднім замовленням і з необхідним використанням захисної маски.

«Ми зачинили двері для відвідувачів, усвідомлюючи той факт, що збереження здоров’я стоїть на першому місці», – пояснив єпископ, додаючи: «Через це протягом останніх одного з половиною місяця було вирішено підтримувати виключно ту діяльність, яку ми називаємо суттєвою і для якої було достатньо присутності лише третини персоналу протягом дня».

Період пандемії Генеральний Секретар Губернаторства назвав «місяцями мовчання», додаючи, що ті, як цього бажають, можуть і надалі скористатися віртуальними турами, запропонованими на офіційному сайті Ватиканських Музеїв, що включають Сикстинську каплицю. Крім того, активовано аккаунт в Instagram @vaticanmuseums, де щодня представляється якийсь твір із папських колекцій.

Єпископ пояснив, якими будуть умови для відвідування музеїв в нових обставинах. При вході завершується встановлення термосканерів для перевірки температури тіла. Доступ за попереднім замовленням дозволить розподілити потік відвідувачів, уникаючи скупчення при вході. На електронних ваучерах про підтвердження замовлення та на сайті можна буде прочитати всі необхідні вказівки для відвідувачів, які включають обов’язкову наявність захисної маски.

«Звісно, ще протягом тривалого часу не буде можливості приймати численні групи. Але принаймні мінімальний сигнал слід дати. Очевидно, що всі ми також мусимо погодитися на зменшення кількості людей в кожній групі. Побачимо, наскільки це буде можливим до виконання, знадобляться час і терпеливість, але ми старатимемося зробити все що можливе під кожним оглядом», – наголосив Генеральний Секретар Губернаторства Ватикану.